|
فضاپیمای نیوهورایزنز ناسا که اخیرا عبوری تاریخی از کنار پلوتو، از اجرام دور افتاده منظومه شمسی انجام داد، اکنون راهی مقصد جدیدی شده است.
"۲۰۱۴ ام یو ۶۹" یکی از دو جرم آسمانی شبیه به دنباله دارها است که دانشمندان مسئول این ماموریت زیر نظر داشتند.
سازمان فضایی آمریکا اکنون پیش از آنکه تمدید ماموریت نیوهورایزنز را رسمی کند، یک بار دیگر طرح بازدید از این جرم تازه را مرور خواهد کرد.
نیوهورایزنز در ماه ژوئیه از فاصله ۱۲۵۰۰ کیلومتری سطح پلوتو گذشت.
کاوشگر در آن گذر علاوه بر گرفتن عکس از سطح این سیاره کوتوله داده های زیادی در مورد آن و اقمارش شارون، استیکس، نیکس، کربروس و هادرا جمع آوری کرد.
مقصد تازه حدود یک و نیم میلیارد کیلومتر ورای پلوتو است. قطرش ۴۵ کیلومتر است و تصور می شود یکی از مصالح اولیه ای باشد که سیارات کوتوله ای مثل پلوتو از آن تشکیل شدند.
این شیء در ناحیه ای در کرانه های دور منظومه شمسی موسوم به کمربند کایپر قرار دارد. این کمربند شامل بقایای یخ زده ای است که از ۴.۶ میلیارد سال قبل که منظومه ما تشکیل می شد به یادگار مانده اند.
جان گرانسفلد مدیر ماموریت علمی ناسا گفت: "با دور شدن نیو هورایزنز از پلوتو و نزدیک شدن آن به کمربند کایپر، و درحالی که داده های هیجان انگیز آن از پلوتو به زمین مخابره می شود، نگاه ما به مقصد بعدی این کاوشگر متهور است."
او گفت انتظار دارد که هزینه ماموریت از این پس خیلی کمتر باشد.
این فضاپیما حامل سوخت هیدرازین کافی برای یک گذر دیگر است، و دانشمندان می گویند می تواند تا اواخر دهه ۲۰۲۰ یا ورای آن به کار ادامه دهد.
الن استرن، محقق اصلی این ماموریت، انتخاب ناسا برای فرستادن کاوشگر به "۲۰۱۴ ام یو ۶۹" را یک "گزینه عالی" خواند.
این یکی از پنج جرم آسمانی است که در تابستان سال ۲۰۱۴ با استفاده از تلسکوپ فضایی هابل در مسیر پرواز نیو هورایزنز کشف شدند.
bbc news ثبت دامنه
|
نویسنده: پیمان کیان.
׀ تاریخ: برچسب:پلوتو,فضاپیمای نیوهورایزنز ناسا ,منظومه شمسی,, ׀ موضوع: <-CategoryName->
׀
|
دانشمندان اعلام کردهاند که در تعیین نصف النهار مبدا واقع در گرینویچ لندن اشتباه صورت گرفته است. جیپیاسها مشخص کردهاند که این محور ۱۰۲ متر به طرف شرق متمایل است.
نصف النهار مبدا که محققان طبیعت آن را در سال ۱۸۸۴ در محله گرینویچ لندن معین کردند، خطی فرضی است که از قطب شمال به قطب جنوب کشیده میشود و به عنوان نقطه مبدا در جهتیابی روی کره زمین به شمار میرود.
نصف النهار مبدا شرق و غرب را از هم جدا میکند و پایهای برای اندازهگیری زمان محسوب میشود و تمام مناطق زمانی بر اساس نقطه صفر طول جغرافیایی بنیان گذاشته شدهاند.
اما جیپیاسها به تازگی مشخص کردهاند که نصفالنهار گرینویچ ۱۰۲ متر به شرق متمایل است و بر روی نقطه صفر قرار ندارد. "آژانس ملی اطلاعات مکانی" دلیل این اشتباه را تاثیر تودههای درون هسته زمین بر روی روشهای اندازهگیری قدیمی معرفی کرده است.
در قرن نوزدهم طول جغرافیایی از روی موقعیت ستارگان مشخص شده بود. در آن زمان محققان به دنبال خطهای افقی بر روی زمین بودند تا بر اساس آن مرکز زمین را معین کنند. بدین منظور از جیوه استفاده میشد.
ولی جیپیاسها نشان میدهند که این روش نتایج دقیقی در بر نداشته است. زیرا توده سنگهای سنگین در هسته زمین جیوه را جذب و از خط افقی منحرف میکردهاند. گفتنی است که نیروی جاذبه سیاره ما با توجه به جنس و ساختارهای زیرزمینی هر بخش متغیر است.
در نتیجه طول جغرافیایی که در قرن نوزدهم مشخص شده است، به صورت عمودی قرار ندارد و این خط به هسته مرکزی زمین نمیرسد و از این روی نمیتواند محور درستی برای تقسیمبندی یکسان کره زمین باشد.
بر خلاف روشهای گذشته، اندازهگیریهای جیپیاس تحت تاثیر جاذبه زمین نیستند. آنها خود را با ماهوارهها هماهنگ میکنند که به طور پیوسته موقعیت و زمان خود را ارسال میکنند. به همین خاطر برای تعیین موقعیت یک مکان مشخص بر روی کره زمین، سیگنالهای سه جیپیاس ماهوارهای در یک زمان مشخص کافی هستند تا نتیجه دقیقی به دست بدهند.
dw
ثبت دامنه
|
نویسنده: پیمان کیان.
׀ تاریخ: برچسب:نصف النهار مبدا واقع در گرینویچ,نیروی جاذبه ,ماهواره,جیپیاس ,, ׀ موضوع: <-CategoryName->
׀
|
آیا در نقاط دیگر کیهان موجودات هوشمند فضایی و آثار حیات وجود دارند؟ پروژهای با سرمایهای هنگفت به راه افتاده تا پاسخی برای این پرسش بیابد. استیون هاوکینگ، فیزیکدان مشهور، از پشتیبانان این پروژه است.
پروژهای ۱۰ ساله با سرمایهای بالغ بر ۱۰۰ میلیون دلار آغاز شده تا نشانی از آثار حیات و موجودات هوشمند فضایی در دیگر نقاط کیهان کشف کند.
این پروژه Breakthrough Initiatives نام دارد و هدایت آن را اخترشناسان برجستهی جهان عهدهدار هستند. یوری میلنر، میلیاردر روس ساکن آمریکا، سرمایه لازم برای انجام این پروژه عظیم و درازمدت را فراهم کرده است.
استیون هاوکینگ، فیزیکدان و کیهانشناس مشهور بریتانیایی، از پشتیبانان این پروژه است.
او روز دوشنبه (۲۰ ژوئیه) در مراسم راهاندازی این پروژه گفت: «ما بر این باوریم که حیات بر کرهی زمین بطور خودجوش و ناگهانی شکل گرفته است. از این رو باید در دیگر نقاط این کهکشان بیپایان نیز اثری از حیات وجود داشته باشد. ما زندهایم، ما هوشمندیم و باید بدانیم.»
فرانک دریک و جفری مارسی از جمله شخصیتها و کارشناسان صاحبنامی هستند که در اجرای این پروژه شرکت جستهاند. فرانک دریک یکی از پیشگامانی است که رویای یافتن موجودات غیرزمینی با کمک ابزارهای مدرن را در سر داشته و دارد. جفری مارسی از دانشگاه برکلی نیز از سیارهشناسان معروف جهان محسوب میشود.
بهکارگیری پیشرفتهترین ابزارها
برای پیشبرد این پروژه و رصد کردن کهکشان، قرار است دو دستگاه از قویترین و بزرگترین تلسکوپهای جهان به کار گرفته شوند؛ یکی تلسکوپ گرین بنک در ویرجینیای غربی و دیگری تلسکوپ پارکس در نیو سات ولز استرالیا.
گفته میشود که منطقه و سرعت جستجو به مراتب وسیعتر و بیشتر خواهد بود. قرار است که حدود یک میلیون ستاره، راه شیری و حدود یکصد کهکشان دیگر در طیفهای رادیویی گسترده اسکن شوند تا بتوان از این راه گامی دیگر به کشف موجودات فضایی دیگر نزدیک شد.
دادههایی که در چارچوب این پروژه جمعآوری میشوند، در دسترس همگان قرار خواهد گرفت. حجم اطلاعاتی که طبق پروژههای تاکنونی در عرض یک سال جمعآوری میشدهاند، در چارچوب این پروژه جدید در عرض یک روز گردآوری خواهند شد.
به گفتهی یوری میلنر، سرمایهگذار و بنیانگذار این پروژه، "فناوری اکنون تا آنجا پیشرفت کرده که میتوان جستجوی نشانههای موجودات هوشمند فضایی را بر یک ساختار استوار علمی بنا کرد".
آیا این پروژه موفقیتآمیز خواهد بود؟ کارشناسان در آغاز این ابتکار عمل، پاسخی روشن برای این پرسش ارائه نکردهاند. درخور توجه آنکه به اعتقاد استیون هاوکینگ، حتی ناکامی این کاوشگری نیز نتایجی جالب به دست خواهد داد.
dw ثبت دامنه
|
نویسنده: پیمان کیان.
׀ تاریخ: برچسب: کشف موجودات فضایی,Breakthrough Initiatives ,موجودات هوشمند فضایی ,استیون هاوکینگ,, ׀ موضوع: <-CategoryName->
׀
|
با شلیک اولین پرتو پروتون با سرعتی نزدیک به سرعت نور در تونل ۲۷ کیلومتری در مرکز تحقیقاتی سرن در سوییس، برخورد دهنده هادرونی بزرگ پس از تقریبا دو سال دوباره شروع به کار کرد.
پس از تغییرات و اصلاحاتی که در این دو سال وقفه در این شتابدهنده عظیم انجام شد، ساعت هشت و نیم صبح امروز یکشنبه ۱۶ فروردین (پنجم آوریل) به وقت گرینویچ، اولین پرتو پروتون حرکت خود را در تمامی این دایره عظیم آغاز کرد و چندین بار در این تونل طولانی و مدور دور زد و کمی بعد پرتو دوم در جهت عکس به موازات پرتو اول شلیک خواهد شد، اما برخورد واقعی آنها تقریبا یک ماه دیگر آغاز میشود.
نقص فنی باعث شد شلیک پروتونها در برخورد دهنده سرن تقریبا یک هفته دیرتر از برنامه آغاز شود.
هدف از این برخورد که حدود دو برابر انرژی اولین برخورد در شتابدهنده سرن انرژی دارد، گشودن دریچهای به "فیزیک نوین"، ورای مدل استاندارد، است.
در ابتدا پرتو پروتونی با انرژی نسبتا کمی در داخل برخورد دهنده شلیک میشود، اما در ماههای آینده انرژی آنها به ۱۳ تریلیون الکتروولت افزایش خواهد یافت.
با اینحال دانشمندان تا همین حالا هم "پراکنش" ذرات را ردیابی کردهاند. این پراکنش وقتی اتفاق میافتد که پروتون سرگردان به یکی از حائلهایی برخورد میکند که برای در مسیر نگاه داشتن پرتو در مسیر مورد نظر تعبیه شده است.
پروفسور رولف هوئر مدیر کل سرن (سازمان تحقیقات هستهای اروپا که اداره برخورد دهنده هادرونی بزرگ را به عهده دارد) میگوید: "اینکه پس از دو سال تغییر و تحول اساسی همه چیز به این خوبی پیش رفته بسیار عالی است."
"هم من و هم همه کسانی که در مرکز کنترل سرن کار میکنند و هم همه همکاران ما در جامعه فیزیکدانان ذرات پر انرژی خوشحالند."
ناشناختههای بزرگ
نظریه فعلی که ذرات بنیادی و برهمکنش نیروها بین ذرات را توضیح میدهد مدل استاندارد نام دارد.این نظریه ۱۷ ذره بنیادی اتم، از جمله ۱۲ ذرهای که اجزای سازنده ماده هستند و پنج حامل نیرو را توضیح میدهد. وجود آخرین حامل نیرو که بوزون هیگز نام دارد و به ذره خدا معروف شده، در سال ۲۰۱۲ در همین شتابدهنده سرن ثابت شد.
پروفسور تارا شیرز، استاد دانشگاه لیورپول که سرپرستی یکی از چهار آزمایش بزرگ برخورد دهنده هادرونی بزرگ را به عهده دارد به بیبیسی گفت: "مسلما ما میخواهیم هر آزمایشی که روی ذرات بنیادی انجام میدهیم به یک کشف بزرگ و ناشناخته منتهی شود."
"اما اکنون این یک ضرورت شده چون در دور قبلی با کشف بوزون هیگز، ما هر چیزی را که نظریه فعلی ذرات بنیادی پیشبینی کرده بود کشف کردهایم."
اما فیزیکدانان از مدل استاندارد راضی نیستند چون برای توضیح برخی از ویژگیهای شگفت انگیز جهان هستی کافی نیست.
مدل استاندارد حتی در مورد نیرویی مهم و شناخته شده ای مثل گرانش هم توضیح مناسبی ندارد.
برای حل این مشکل نظریههایی فرای مدل استاندارد مطرح شده، اما تاکنون هیچچیزی در تایید آنها به طور مستقیم کشف نشده است.
از میان این جنبههای حیرتانگیز یکی انرژی تاریک است، نیرویی جهانگستر که تصور میشود مسئول سرعت گرفتن هر چه بیشتر انبساط جهان است.
دیگری ماده تاریک است، شبکهای که تمام جهان مرئی را مثل تار و پود در کنار هم نگه میدارد. مدل جدید باید بتواند توضیح دهد که چرا کهکشانها سریعتر از آنچه که باید، میچرخند- حداقل بر اساس آنچه که برای ما قابل رویت است.
یکی از این نظریهها که ابرتقارن نام دارد برخی از این ناشناختهها را با مطرح کردن وجود ذرات بنیادی بیشتر توضیح میدهد، اما هیچ آزمایشی از جمله همه آنچه در برخورد دهنده هادرونی بزرگ انجام شده کوچکترین نشانهای از این ابرتقارن نشان نداده است و نشانه ای از این ذرات تا به حال دیده نشدهاند.
اکنون فیزیکدانان امیدوارند با رساندن ماده به حالتی که تا به حال دیده نشده، بخشی از این پرسشهای تاکنون بی پاسخ مانده را در باره جهان هستی جواب دهند.
برای این کار در دور جدید آزمایشها از برخورد دو پرتو بسیار متمرکز و بسیار سریع پروتون در شتابدهنده سرن، حرارتی تولید میشود - که از لحظاتی بعد از انفجار بزرگ تا به حال دیده نشده- و شاید این باعث کشف چیزی ناشناخته شود.
علاوه بر این بقایای این برخوردهای ناچیز، اما تاریخساز، ممکن است حاوی ذراتی تازه باشد و راز ماده تاریک یا حتی وجود بعدی تازه علاوه بر چهار بعد شناخته شده فعلی را فاش کند.
اما ابتدا باید این برخورد پروتونی ایجاد شود. نخستین برخورد برای ماه مه برنامهریزی شده و بعد فیزیکدانان در سراسر دنیا سیل اطلاعات حاصل را تجزیه و تحلیل می کنند.
در سال ۱۹۸۹ وقتی کار با نخستین شکافنده اتم به نام برخورددهنده LEP شروع شد مثل امروز هیجان عجیبی در بین فیزیکدانان حکمفرما بود.
در همان زمان هم آنها فکر میکردند شاید بوزون هیگز را پیدا کنند، یا ابر تقارن را ثابت کنند، همان چیزهایی که در حال حاضر هم فیزیکدانها به دنبالش هستند.
در نهایت آن آزمایشها باعث شد مدل استاندارد هر چه دقیقتر اندازه گیری شود و به این ترتیب دانشمندان توانستند آنقدر محدوده جستجو را تنگ کنند تا بفهمند که کجا میتوان رد بوزون هیگز را پیدا کرد.
در این دور جدید آزمایشها در برخورد دهنده هادرونی بزرگ در چند سال آینده کار برای برای اکتشافی تازه آغاز شده و همه امیدوارند مثل دور اول تحولی بزرگ پیش رو باشد.
bbc news ثبت دامنه
|
نویسنده: پیمان کیان.
׀ تاریخ: برچسب:برخورد دهنده هادرونی بزرگ , ماده تاریک,برخورددهنده LEP ,مدل استاندارد,, ׀ موضوع: <-CategoryName->
׀
|
از بین ۲۰۰ هزار نفری که آمادگی خود را برای سفر به کره مریخ اعلام کرده بودند، صد نفر انتخاب شدند. سه تن از منتخبان ایرانی هستند. این سفر بیبازگشت که ده سال دیگر آغاز میشود، مورد انتقاد شدید کارشناسان است.
بنیاد هلندی "مارس وان" (مریخ یک) اعلام کرد که یکصد نفر به دور بعدی گزینش نخستین مسافران مریخ راه یافتهاند. قرار است که در دور نهایی ۲۴ نفر برای این سفر بیبازگشت انتخاب گردند و از سال ۲۰۲۵ هر دوسال یک بار چهار تن از آنان به مریخ فرستاده شوند. این پروژه غیر انتفاعی در سال ۲۰۱۱ راه افتاد و قرار است که آموزش فضانوردان در سال جاری میلادی آغاز شود. به گفته برنامه ریزان "مارس وان" مسافران مریخ حدود ۸ ماه در راه خواهند بود. آنها در این مدت در کپسول بسیار کوچکی به سر میبرند ولی پس از ورود به مریخ در مکانی ۵۰ متری زندگی خواهند کرد. آنها در مریخ به آب آشامیدنی دسترسی خواهند داشت و احتمال میرود که حتی قادر به کشت مواد خوراکی هم باشند.
آنچه که زندگی را در مریخ سخت خواهد کرد، قدرت جاذبه بسیار کم این کره و دمای ۱۲۵ درجه زیر صفر آن خواهد بود.
سفر به مریخ بیبازگشت خواهد بود اما کارشناسان "مارس وان" احتمال میدهند که در آینده امکان بازگشت مسافران مریخ به کره زمین امکان پذیر باشد. صد نامزد فعلی که ۵۰ تن از آنان زن و ۵۰ نفر مرد هستند، از طریق ویدئو در آزمون سفر مریخ شرکت کردهاند.سه تن از منتخبان فعلی ایرانی هستند و امیدوارند که به دور بعدی راه یافته و جزو نخستین گروهی باشند که به مریخ سفر میکند. الهه نوری و صادق مدرسی ساکن ایران هستند و سعید قندهاری در اوکلند نیوزلند زندگی میکند.نوری ۲۱ سال دارد و دانشجوی رشته معماری است. مدرسی ۳۰ ساله در رشته زیست شناسی تحصیل کرده و بازیکن حرفه ای تنیس روی میز است. قندهاری ۳۴ سال دارد و به گفته خودش مدرک کارشناسی ارشد فیزیک از ایران و کارشناسی ارشد روابط بینالملل و حقوق بشر از نیوزیلند را کسب کرده است.
او به خود لقب "آچار فرانسه" داده و گفته است که علاوه بر عضویت در شورای مرکزی حزب اعتماد ملی و مجلس شورای اسلامی، در زمینههای گوناگون از جمله کشاورزی، شکار، اخترشناسی و حجامت تجربه دارد. در بین منتخبان سه مرد آلمانی هم وجود دارند. سفر بیبازگشت به مریخ با انتقادات شدید کارشناسان فضایی روبرو شده است، زیرا به گفته آنان هنوز بخش زیادی از مشکلات فنی سفر ۲۳۰ میلیون کیلومتری برطرف نشده و امکان مرگ مسافران بسیار زیاد است. فضانورد آلمانی، ارنست مسراشمیت مسافران مریخ را "کماندوهای انتحاری" نامیده است.
dw ثبت دامنه
|
نویسنده: پیمان کیان.
׀ تاریخ: برچسب:سفر به مریخ,بنیاد هلندی "مارس وان" (مریخ یک),سفر بیبازگشت به مریخ ,, ׀ موضوع: <-CategoryName->
׀
|
ستارهشناسان پس از چند سال تحقيق و بررسی اعلام کردند که شاهد بروز «پديده اختلال کشنده» از سوی يک سياهچاله بودهاند.
در سال ۲۰۰۹، ستارهشناسان مرکز نجوم «مکدانلد» در تگزاس آمريکا مشغول بررسی و واکاوی در امواج آسمان بودند که ناگهان ديدند برقی از نور در عمق فضا درخشیدن گرفت.
اين ستارهشناسان که روی پروژه بررسی و رديابی سوپرنواها کار میکردند، با تلسکوپ خاصی مشغول به کار بودند و فکر میکردند مانند موارد مشابه، اين هم يک سوپرنوای درخشان بوده است.
اما به تدريج روی اين پديده کار کرده و روی يافتههای اوليه ترديد کردند. تا اينکه ماهواره «سويفت» ناسا، اسکن خود را فرستاد و مشخص شد قوس مواد شيميايی اين پديده، متفاوت از درخشش سوپرنواها است.
پس از رد شدن احتمالات اوليه که ممکن است اين تلفيق يک ستاره نوترونی و يا طيف انفجاری گاما باشد، ستارهشناسان با يک احتمال ديگر روبرو بودند: يک پديده اختلال کشنده، يا کششی.
به گزارش روز هشتم بهمن سايت «جهان امروز»، حالا در ژانويه سال ۲۰۱۵، «ونسا یانک» يکی از ستارهشناسان گفته است: «اين گونه درگيری اسپاگتی وار، میتواند احتمال نزديک شدن به افق يک سياهچاله باشد».
جی کريگ ويلر، مدير مرکز گروه بررسی سوپرنواها در دانشگاه تگزاس، در توضيح گفته است: وقتی يک ستاره به سياهچالهای نزدیک شود، با تفاوت شديد جاذبه سياهچاله روبرو میشود.
به گزارش روز نهم بهمن سایت «هایر لرنینگ»، وی افزود: «جاذبه اين سياهچالهها اين قدر شديد است که میتواند تمامی يک ستاره را به مشتی رشته تبديل کند».
ستارهشناسان میگويند اين پديده نشان میدهد که حد ادينگتون روی داده است، حدی که در صورت افزايش درخشندگی ستاره، به شکل بادهای اختری میتابد. ثبت دامنه
|
نویسنده: پیمان کیان.
׀ تاریخ: برچسب:«پديده اختلال کشنده»,سوپرنواها,سياهچاله,, ׀ موضوع: <-CategoryName->
׀
|
تیم بزرگی از منجمان از کشورهای مختلف دنیا سیاهچالهای را در مرکز کهکشان IC 310 رصد کردهاند که دارای جتی سوسوزن است و این موضوع با نظریههای موجود همخوانی ندارد.
به گزارش سرویس علمی ایسنا، تیم علمی توضیحات ممکنی را برای این نوع جت منحصربه فرد ارائه داده و اعلام کرده تحقیقات بیشتری باید پیش از رسیدن به نتیجهگیریهای قطعی انجام شوند.
سیاهچاله موجود در کهکشان IC 310 برای نخستین بار در سال 2012 و توسط تیمی کشف شد که از یک جفت تلسکوپ MAGIC واقع در جزیره لاپالمای اسپانیا استفاده میکرد. کهکشان مزبور در صورت فلکی Perseus و تقریبا در فاصله 260 میلیون سال نوری از زمین واقع شده است.
آنچه دانشمندان را شگفتزده کرد، این بود که به نظر میرسید در این سیاهچاله، جتی از اشعههای گاما که ساطع میشد، با سرعت بسیار بالا و در طول بازه زمانی فقط چند دقیقه سوسو میزد و تغییراتی در درخشندگیاش را از خود نشان میداد.
انتشارات جتهای سوسوزن از سیاهچالهها موضوع جدیدی نیست اما نمونههایی که پیشتر مشاهده شده بودند، در طول بازههای زمانی بسیار طولانیتری این عمل را انجام میدادند. محققان بر این باورند این حالت به دلیل آنچه آنها «شتابدهیهای شوک» میخوانند، رخ میدهد. در چنین مواردی، ذرات به طور ناگهانی توسط امواج شوک شتابدهی میشوند با این حال، بازه زمانی سیاهچاله کهکشان IC 310 بیش از آن سریع است که با چنین نظریهای توضیح داده شود و دانشمندان علم فضا باید نظریهای دیگری برای توضیح این پدیده ارائه دهند.
محققان پیشنهاد دادهاند سوسوزدن این سیاهچاله احتمالا از همان عاملی ناشی میشود که موجب میشود تپاخترها سوسو بزنند. تپاخترها، ستارگانی هستند که مردهاند وتا حد هسته واژگون شدهاند.
آنها تمایل دارند دو پرتو نوری را ساطع کنند. با چرخش تپاختر، نوری که روی زمین مشاهده میشود، مانند نور یک فانوس دریایی بر روی دریا سوسو میزنند. تیم علمی معتقد است سوسوزدن سیاهچاله کهکشان IC 310 احتمالا با شتابدهی ذرات تپاختر مانند مرتبط باشد.
دانشمندان قبول دارند نظریهشان به دلیل وجود مدارک ناکافی ضعیف است اما آنها امیدوارند شواهد بیشتری برای توضیح قاطعانه ماهیت چنین جتی ارائه دهند.
جزئیات این بررسی در مجله Science قابل مشاهده است. ثبت دامنه
|
نویسنده: پیمان کیان.
׀ تاریخ: برچسب:فضا ، كهكشان ، سیاهچاله, کهکشان IC 310 ,تلسکوپ MAGIC,مجله Science,, ׀ موضوع: <-CategoryName->
׀
|
فضاپیمای کوچک نیروی هوایی آمریکا بعد از ۶۷۴ روز در فضا در کالیفرنیا فرود آمد. معلوم نیست این فضاپیما مشغول چه مأموریتی بوده؛ پاسخ نیروی هوایی آمریکا در این زمینه قانعکننده نیست و بازار گمانهزنی داغ است.
فضاپیمای آمریکایی X-37B پس از حدود دو سال گشتن به دور زمین در پایگاه نیروی هوایی آمریکا جمعه (۱۷ اکتبر/ ۲۵ مهر) در جنوب کالیفرنیا به زمین نشست. X-37B در فضا چه مأموریتی را دنبال میکرد؟ کسی نمیداند.
کارشناسان تنها میتوانند گمانهزنی کنند که چرا نیروی هوایی آمریکا این فضاپیمای کوچک را به مدت ۶۷۴ روز به سفر دور زمین فرستاد. برخی گمانشان به تکنیک جاسوسی مدرن در این سفینه میرود و برخی تصور میکنند شاید موضوع بر سر توسعه یک سیستم تسلیحاتی مدرن باشد.
عدهای هم خیال میکنند X-37B میتواند از مدار زمین برنامه فضایی چین را زیر نظر بگیرد. نیروی هوایی آمریکا در خبری در این باره بهطور مختصر به "تجاربی در مدار زمین" اشاره کرد.
فضاپیمای فرودآمده بر زمین سومین فضاپیما از نوع X-37B است که به مدار زمین پرتاب شده است. این سفینه فضایی از دسامبر ۲۰۱۲ تا جمعه (۱۷ اکتبر ۲۰۱۴) در فضا بوده است.
دو مأموریت مرتبط با این فضاپیماها بهترتیب حدود ۲۰۰ و ۴۰۰ روز به طول انجامید. مخفی نگه داشتن مداوم هدف این برنامه باعث شده که گمانهزنیهای زیادی در مورد آن صورت گیرد.
این فضاپیمای بیسرنشین نزدیک به ۹ متر طول، ۳ متر ارتفاع و دامنهای به وسعت ۴ و نیم متر دارد. باتریهای لیتیومی که فضاپیما با آن کار میکند توسط صفحههای خورشیدی شارژ میشوند.
نیروی هوایی ایالات متحده قصد دارد در سال آینده چهارمین مأموریت X-37B را از پایگاه خود در کیپ کاناورال فلوریدا آغاز کند.
dw ثبت دامنه
|
نویسنده: پیمان کیان.
׀ تاریخ: برچسب:فضاپیمای کوچک نیروی هوایی آمریکا, فضاپیما از نوع X-37B ,سفینه فضایی,کیپ کاناورال فلوریدا,, ׀ موضوع: <-CategoryName->
׀
|
رامين گلستانيان، دانشمند ايرانی موفق به دريافت جايزه ۲۰۱۴ هولوک در رشته فيزيک شد. آقای گلستانيان که در حال حاضر در دانشگاه آکسفورد است، کارشناسی فيزيک را در دانشگاه صنعتی شريف و کارشناسی ارشد و دکتری را در دانشگاه تحصيلات تکميلی زنجان به پايان برده است.
جايزه موسوم به هولوک «Helweck» با تلفظ انگليسی و الوک با تلفظ فرانسه، به ياد فيزيکدان فرانسوی «برنار الوک» نامگذاری شده و از سال ۱۹۴۵ به صورت مشترک توسط انجمنهای فيزيک فرانسه و بريتانيا به فيزيکدانانی که طی ۱۰ سال به طور مداوم کار و تحقيقی برجسته در حوزه فيزيک انجام داده باشند، اهدا میشود.
فرنارد الوک که اين جايزه به اسم او نامگذاری شده، مدير آزمايشگاه کوری بود که در زمان اشغال فرانسه توسط آلمان نازی در جنگ جهانی دوم شکنجه و کشته شد.
اين جايزه به دليل فعاليتهای آقای گلستانيان در زمينه مواد نرم فعال و به خصوص شناگران ميکروسکوپی و ذرات کولوييدی فعال به وی اهدا میشود. مراسم رسمی اعطای جايزه قرار است روز پنجم شهريورماه برگزار شود. ثبت دامنه
|
نویسنده: پیمان کیان.
׀ تاریخ: برچسب:رامين گلستانيان,جايزه ۲۰۱۴ هولوک,فرنارد الوک,دانشگاه آکسفورد ,, ׀ موضوع: <-CategoryName->
׀
|
سیاره غول پیکر کپلر 10cاز قوانین پیروی نمی نماید،درست مانند زمین از سنگ تشکیل شده است.
دانشمندان آن را زمین غول پیکر می نامند.سیاره های غول پیکر سیستم خورشیدی ما همگی از گاز تشکیل شده اند که نماد بارز آنها ژوپیتر و زحل می باشندو دانشمندان به این مسئله عادت کرده بودند که سیارات بزرگ باید بصورت اساسی از هلیوم و هیدروژن تشکیل شده باشند ولی کپلر 10cمتخصصان را مجبور به دور انداختن فرضیه شان نمود.
با توجه به ابعاد این سیاره، میدان جاذبه آن سه برابر از زمین قویتر می باشد.با توجه به نزدیکی این سیاره به خورشیدش و مدار کوتاهترش نسبت به زمین ،در مقایسه با زمین که اتمام گردش در مدارش 365 روز به طول می انجامد این سیاره مدارش را تنها در عرض 45 روز به اتمام می رساند که این نزدیکی نشان از هوایی به شدت گرم در این سیاره دارد.این سیاره 17 بار سنگینتر از زمین است و دانشمندان بر این باور بودند که سیاره ای با جرم بیش از ده برابر زمین می بایست از گاز تشکیل شده باشد ولی این سیاره خلاف این امر را ثابت کرد.
جندی شاپور البرز تیر 93
Society for Science & the Public 2014
ثبت دامنه
|
نویسنده: پیمان کیان.
׀ تاریخ: برچسب:سیاره غول پیکر کپلر 10c,سیاره مشابه زمین,, ׀ موضوع: <-CategoryName->
׀
|
زمان صفر يا زمان پلانك
در 43- ^10 ثانيه پس از انفجار ، كائنات چنان فشرده و غلظت چنان انباشته است كه نيروي جاذبه ، كه در حالت معمولي در مقياس ميكروسكوپي قابل اغماض است، مانند نيروها از قبيل نيروهاي هستهاي قوي و ضعيف نيروي الكترومغناطيسي ، بسيار قوي ميباشد. ولي ما نميتوانيم رفتار و مشخصات اتمها و نور را در جاذبه بسيار قوي دريابيم. اين مساله نخستين بار در آغاز قرن حاضر توسط "ماكس پلانك" مطرح شد. به همين دليل زمان 43- ^10 ثانيه را "زمان پلانك" ميگويند. كه در آن فيزيك از توضيح عاجز ميشود و مرز آگاهيها به نهايت ميرسد.
براي پشت سر گذاشتن زمان پلانك به نظريهاي كوانتيك از جاذبه نياز است كه در آن قوه جاذبه بتواند با ساير نيروها متحد شود. فيزيكدانان در تلاشند تا يك نظريه جامع طبيعت بيابند كه در آن چهار نيروي حاكم بر جهان بصورت يك نيروي واحد عمل كنند. و تا كنون موفق شدهاند شرايط گرد آمدن نيروهاي هستهاي قوي و ضعيف و نيروي الكترومغناطيسي را بدست آورند. ولي نيروي جاذبه همچنان با اتحاد با اين نيروها مخالفت ميكند. اين نيرو كه بر دنياي بينهايت بزرگها حاكم است از هر گونه اتحاد با دنياي بينهايت خردها سرباز مي زند.
پيوند و اتحاد مكانيك كوانتومي با نسبيت در حال حاضر همچنان سدي غير قابل عبور است و حتي اينشتين كه در سي سال آخر عمر خود ، سر سختانه در اين زمينه به كار پرداخت، نتوانست از اين سد بگذرد. تا وقتي مقاومت و استقامت جاذبه شكسته نشود، فراتر از زمان پلانك را در يافتن ، كاري غير ممكن است. اين زمان مرز و حد نهايي آگاهي و شناخت ما است. در پشت ديوار پلانك واقعيتي هنوز دست نيافتني پنهان است كه در آن جفت فضا ـ زمان كائنات چهار بعدي ما ميتواند كاملا متفاوت باشد با ديگر وجود نداشته باشد.
فيزيكدانهايي كه شكافهاي كوتاه و گذرايي در پشت ديوار پلانك وارد كردهاند، ميگويند كه با كائنات پرآشوبي كه ده يا حتي بيست و شش بعد دارد، برخورد كردهاند، كه در آن قوه جاذبه چنان قوي است كه فضا را به كلي دگرگون كرده است و در آن ، فضا ، تحت تاثير جاذبه به تعداد بيشماري سوراخ سياه ميكروسكوپيك تبديل شده است كه گذشته ، حال و آينده و حتي زمان در آن معنا ندارد. هر كدام از اين سوراخها صد ميليارد ميليارد بار كوچكتر از يك پروتون هستند، كه با حرارت 32 ^10 كلوين در فاصله 43- 10 ثانيه تبخير ميشوند، ناپديد ميشوند و دوباره ظاهر ميشوند.
سالها كوشش و مطالعه طاقت فرسا لازم است تا ديوار پلانك سوراخ شود و تا رسيدن به آن روز ما بايد "زمان پلانك" را به منزله "زمان صفر" بپذيريم. بنابرين ، وقتي از مبدا و آغاز خلقت كائنات گفتگو ميكنيم، زمان مرجع ما زمان پلانك خواهد بود.
ثبت دامنه
|
نویسنده: پیمان کیان.
׀ تاریخ: برچسب:زمان پلانك ,زمان صفر,قوه جاذبه ,نظريهكوانتيك, اينشتين ,, ׀ موضوع: <-CategoryName->
׀
|
پژوهشگران آثاری از یک جهان دیگر را کشف کرده اند که بر اثر برخورد آن با زمین میلیاردها سال پیش، کره ماه شکل گرفت.
تجزیه سنگ هایی که توسط سرنشینیان فضاپیمای آپولو از کره ماه جمع آوری و به زمین منتقل شده آثاری از یک "سیاره" دیگر به نام تئا را نشان می دهد. پژوهشگران می گویند که کشف آثار به جا مانده از این سیاره نشان می دهد که فرضیه شکل گیری ماه بر اثر یک برخورد فضایی عظیم درست است.
نتایج این پژوهش در مجله ساینس (علوم) منتشر شده است.این فرضیه علمی که از سالهای دهه ۱۹۸۰ پذیرفته شده معتقد است که سیاره ماه بر اثر تصادمی بین کره زمین و سیاره تئا و حدود چهار میلیارد و ۵۰۰ هزار سال پیش به وجود آمده است. نام تئا از یکی از خدایان افسانه ای یونان به عاریه گرفته شده که مادر سلنه خدای ماه تلقی می شد.
این طور تصور می شود که سیاره تئا براثر برخورد با کره زمین از هم پاشیده و پس از ترکیب شدن بخش هایی از ذرات آن با ذراتی که از کره زمین جدا شده بود سیاره ماه شکل گرفته است.
این ساده ترین توجیه برای نحوه پیدایش ماه است و شبیه سازی های کامپیوتری از تغییرات منظومه خورشیدی این فرضیه را تایید می کند. مشکل اصلی این فرضیه این بود که از زمان بازگشت فضاپیمای آپولو تاکنون پژوهشگران موفق نشده بودند آثار به جا مانده از سیاره تئا را روی سنگ های کره ماه پیدا کنند.
تمام پژوهش های قبلی اینطور نشان می دادند که منشاء همه سنگ های سطح کره ماه زمین است در حالیکه شبیه سازیهای کامپیوتری نشان می دادند که بخش اعظم مواد و جرم کره ماه باقی مانده های سیاره منهدم شده تئا است.
منشاء بیگانه
اکنون در تجزیه دقیق تر سنگ هایی که از کره ماه آورده شده موادی پیدا شده است که نشان می دهد بخشی از این سنگ ها منشاء بیگانه دارند.
به گفته دکتر دانیل هروارتز از دانشگاه گوتینگن آلمان و سرپرست این پژوهش، تاکنون هیچکس برای تائید فرضیه تصادم تئا با کره زمین شواهد قطعی پیدا نکرده بود. او در مصاحبه ای با بی بی سی افزود:"کار به جایی رسیده بود که برخی از دانشمندان می گفتند اصلا چنین تصادمی روی نداده است. ولی اکنون ما تفاوت های جزیی بین سنگ های کره ماه با سنگ های کره زمین پیدا کرده ایم و این نکته فرضیه تصادم بزرگ را تائید می کند."
اما برخی می گویند که این تفاوت ممکن است محصول موادی باشد که بعد از شکل گیری ماه، کره زمین به سطح خود جذب کرده است.
پروفسور الکس هالیدی از دانشگاه آکسفورد از جمله دانشورانی است که از تفاوت بسیار اندک بین ترکیب سنگ های ماه و کره زمین اظهار تعجب می کنند. او می گوید:"قاعدتا آنچه که ما دنبال آن هستیم وجود تفاوت های فاحش تراست. چون براساس معیارهای علمی برای تشخیص ترکیب اجرام آسمانی این حد از تفاوت چندان زیاد نیست و سایر سیاره های منظومه خورشیدی نیز می توانند یک حد ناچیزی با هم شباهت داشته باشند."
دکتر دانیل هروارتز تفاوت سنگ های کره ماه با سنگ های کره زمین را براساس روشی سنجیده که ترکیب ایزوتوپی اکسیژن موجود در سنگ ها را اندازه گیری می کند و تناسب انواع اکسیژن موجود در آن را نشان می دهد.
بقیه در ادامه نوشتار ثبت دامنه
ادامه مطلب |
نویسنده: پیمان کیان.
׀ تاریخ: برچسب:کره ماه,فضاپیمای آپولو ,سیاره تئا,سنگ های کره ماه,, ׀ موضوع: <-CategoryName->
׀
|
چرا اندازه زمین هندبال بزرگتر از زمین تنیس است؟ فیزیکدانها با پژوهش روی بزرگی زمینهای مختلف ورزشی به قوانین بدیعی دست یافتهاند که ارتباط وسعت زمین و نوع ورزش را مشخص میکند.
یک زمین فوتبال حدود ۱۰۰ متر طول و ۷۰ متر عرض دارد. چرا؟ چرا ابعاد این زمین ۸۰ در ۵۰ متر نباشد؟ در چنین حالتی گلهای بیشتری به ثمر میرسیدند. یا چرا ابعاد زمین فوتبال ۱۳۰ در ۱۰۰ متر نباشد؟ در چنین حالتی بازیکنان پراکندهتر بودند و میتوانستند با آزادی کامل بازی کنند و مزاحمت بازیکنان حریف کمتر باشد.
بحث در این موردها میتواند در بیشتر رشتههای ورزشی چون تنیس یا بسکتبال نیز موضوعیت داشته باشد.
فیزیکدانهای مدرسه عالی پلیتکنیک پاریس زمینهای ۱۳ رشته ورزشی را بررسی علمی کردهاند و به نتایج قابل توجهی دست یافتهاند.
زمینهایی که مورد بررسی فیزیکدانهای مدرسه عالی پلیتکنیک پاریس قرار گرفتند، از جمله زمینهای فوتبال، هندبال، بدمینتون، تنیس روی میز و گلف بودند.
خصوصیات تعیینکننده برای وسعت زمین
فیزیکدانهای مدرسه عالی پلیتکنیک پاریس به این نتیجه رسیدهاند که نه شمار بازیکنان، نه بزرگی ابزارهای ورزشی، در اندازه زمین ورزشی تاثیری ندارند.
آنها بر این نظرند که تنها موضوع تعیینکننده، برد پرواز توپ در ورزشهای گوناگون است و همین عامل بزرگی یا کوچکی زمین را مشخص میکند. به این ترتیب اندازه زمین ورزشی باید در رابطهای مستقیم باشد با برد پرواز توپ.
کریستف کلانت با همکاری دیگر پژوهشگران با دقت اندازهگیری کردند که برد پرواز هر توپی در ورزشهای گوناگون تا چه اندازه است. آنها اندازهگیری کردند که رکورد سرعت توپ در بازی فوتبال ۵۱ متر در ثانیه، در بسکتبال ۱۶ متر در ثانیه، در گلف ۹۱ متر در ثانیه و در بدمینتون ۱۳۷ متر در ثانیه است.
مقاومت هوا
محاسبات پژوهشگران چندان سهل نبود، زیرا فاکتور مقاومت هوا تاثیر بسیاری در این محاسبات دارد. توپ فوتبال و والیبال گرچه به یک اندازه هستند، اما وزنشان با هم متفاوت است.
به این ترتیب توپ والیبال که سبکتر از توپ فوتبال است با همان سرعت اولیه توپ فوتبال، به خاطر مقاومت هوا زودتر از توپ فوتبال که سنگینتر است فرود میآید. فیزیکدانان در ارتباط با توپ فوتبال بالاترین برد پرواز را ۷۵ متر و در رابطه با توپ والیبال بالاترین برد پرواز را ۳۶ متر محاسبه کردهاند.
مقاومت هوا در ارتباط با توپ بدمینتون بسیار شدید است. این توپ گرچه در ابتدا سرعت زیادی دارد، اما در پایان پرواز تقریبا به صورت عمودی فرود میآید و بالاترین برد پروازش ۱۴ متر است. برد پرواز توپ تنیس روی میز ۱۲ متر و توپ گلف ۲۱۴ متر است.
به این ترتیب کریستف کلانت و دیگر همکاران پژوهشگرش به رابطه دقیق رشته ورزشی و وسعت زمین ورزش پی بردند. بر این مبنا با افزایش برد پرواز، وسعت زمین نیز افزایش می یابد.
نشریه علمی "New Journal of Physics" در این باره نوشته است که به همین دلیل بزرگترین زمین بازی در اختیار ورزش گلف است.
طبقهبندی جدید رشتههای ورزشی
فیزیکدانهای مدرسه عالی پلیتکنیک پاریس به نتیجه دیگری نیز رسیدند. رشتههای ورزشی بر مبنای محاسبات آنها به دو دسته تقسیم میشوند: گروه اول رشتههای ورزشیای که واکنش ورزشکاران برای دریافت ابزار ورزشی کمتر از یک ثانیه است. و گروه دوم رشتههای ورزشیای که ابزار ورزش طی مراحل گوناگونی به هدف نزدیک میشوند.
والیبال، تنیس روی میز و بدمینتون از رشتههای ورزشی گروه اول و هندبال، فوتبال، بسکتبال و گلف از رشتههای ورزشی نوع دوم هستند.
DW.DE
ثبت دامنه
|
نویسنده: پیمان کیان.
׀ تاریخ: برچسب: اندازه زمینهای ورزشی,قوانین بدیعی,رشتههای ورزشی,مدرسه عالی پلیتکنیک پاریس,New Journal of Physics,, ׀ موضوع: <-CategoryName->
׀
|
دانشمندان «موسسه ملی فناوری و استانداردها» (NIST) امریکا دقیقترین ساعت اتمی جدید موسوم به NIST-F2 را ساختند.
به گزارش سرویس علمی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، این ساعت طی 300 میلیون سال هیچ ثانیهای جلو نخواهد رفت و هیچ ثانیهای را نیز از دست نخواهد داد و این موضوع آن را حدود سه برابر دقیقتر از NIST-F1 میکند که از سال 1999 تاکنون به عنوان استاندارد عمل کرده است.
دانشمندان اخیرا نخستین عملکرد رسمی NIST-F2 که نزدیک به یک دهه تحت توسعه بوده را به «دفتر بینالمللی اوزان و سنجشها» واقع در نزدیکی پاریس گزارش کردهاند.
این آژانس دادههایی را از ساعتهای اتمی سراسر جهان با هدف تولید زمان جهانی تنظیمشده (زمان بینالمللی) جمعآوری میکند و بر اساس دادههای آن، ساعت جدید هماکنون دقیقترین زمان استاندارد جهان است.
ساعت NIST-F2 آخرین نمونه در مجموعه ساعتهای اتمی سزیممحور است که از دهه 1950 تاکنون توسط NIST طراحی شدهاند. این موسسه در تلاش برای پیشرفتدادن زمان اتمی که بخشی از زیرساخت اساسی یک کشور پیشرفته به شمار میآید، است.
بسیاری از فناوریهای روزانه مانند تلفنهای همراه، ماهوارههای گیرنده سیستم مکانیابی جهانی (جی پی اس) و شبکه برق الکتریکی بر دقت بالای ساعتهای اتمی متکیاند.
موسسه NIST هماکنون به دنبال عملکرد همزمان هر دوی NIST-F1 و NIST-F2 است و مقایسههای درازمدت این دو ساعت به دانشمندان در پیشرفتدادن هر دوی آنها کمک میکند. ثبت دامنه
|
نویسنده: پیمان کیان.
׀ تاریخ: برچسب:«موسسه ملی فناوری و استانداردها» (NIST) امریکا ,دقیقترین ساعت اتمی , NIST-F2, NIST-F1 ,, ׀ موضوع: <-CategoryName->
׀
|
ناسا با هدف پیگیری برنامههای اکتشافات فضایی از جمله ارسال فضانورد به مریخ و توسعه تلسکوپ فضایی، خواستار بودجه 17.5 میلیارد دلاری شده است.
به گزارش سرویس علمی خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، بودجه درخواستی ناسا برای سال مالی 2015 یک درصد کمتر از بودجه تصویب شده توسط کنگره برای سال 2014 است؛ بر این اساس بودجه این سازمان فضایی از 17.64 میلیارد دلار به 17.46 میلیارد دلار کاهش پیدا میکند. بودجه درخواستی سال آینده ناسا برای پیگیری پروژههای اصلی در دست انجام و شروع مأموریتهای علمی جدید هزینه خواهد شد. بر این اساس، بودجه برنامه سرنشیندار تجاری از 696 میلیون دلار در سال 2014 به 848 میلیون دلار در سال 2015 افزایش خواهد یافت.«چارلز بولدن» مدیر ناسا معتقد است که تصویب این بودجه، سازمان فضایی را در مسیر درست برای پیگیری پروژههای جاری و شروع برنامههای جدید بخصوص چشمانداز ارسال انسان به مریخ تا دهه 2030 میلادی قرار خواهد داد.بزرگترین برنامه علمی ناسا، پروژه تلسکوپ فضایی «جیمز وب» محسوب میشود که رقم 645 میلیون دلار از بودجه 2015 را به خود اختصاص داده است؛ بودجه کلی تلسکوپ فضایی برای یک مأموریت پنج ساله بالغ بر 8.8 میلیارد دلار ارزیابی میشود؛ این تلسکوپ اکتبر 2018 توسط موشک آریان 5 راهی فضا خواهد شد.
علاوه بر تکمیل آینههای تلسکوپ «جیمز وب»، امکان ارسال فضانوردان آمریکایی از خاک این کشور تا سال 2017 به منظور کاهش وابستگی به کپسول فضایی سایوز روسیه، از جمله مهمترین برنامههای آتی ناسا محسوب میشوند. ثبت دامنه
|
نویسنده: پیمان کیان.
׀ تاریخ: برچسب:برنامههای اکتشافات فضایی, ارسال فضانورد به مریخ ,توسعه تلسکوپ فضایی,سازمان فضایی,تلسکوپ «جیمز وب»,, ׀ موضوع: <-CategoryName->
׀
|
تیمی از اخترشناسان آمریکایی با تحلیل یک تلسکوپ فضایی ۷۱۵ سیاره جدید را ورای منظومه شمسی شناسایی کرده است.
این رقمی خیره کننده است.
چرا که در دو دهه ای که بشر توانایی شناسایی سیارات به اصطلاح خارجی یعنی آنهایی که در اطراف سایر ستارگان غیر از خورشید می گردند را پیدا کرده، فقط هزار کره کشف شده بود.
این ۷۱۵ سیاره که با کمک رصدهای تلسکوپ فضایی کپلر شناسایی شده اند حول ۳۰۵ ستاره می گردند.
اکثریت قریب به اتفاق آنها، یعنی ۹۵ درصدشان، کوچکتر از نپتون هستند که از نظر قطر چهار برابر زمین است.
چهار عدد از آنها کمتر از دو برابر و نیم زمین هستند و در مدارهای به اصطلاح قابل سکونت می گردند. مدار قابل سکونت جایی است که امکان وجود آب به شکل مایع در آن وجود دارد. نه خیلی داغ نه خیلی سرد.
اینکه آیا این سیارات حاوی آب باشند هنوز معلوم نیست. چون این سیارات صدها سال نوری از ما فاصله دارند و بنابراین امکان مشاهده مستقیم آنها و بررسی شان وجود ندارد.
در واقع منجمان وجود آنها را با تکنیک های مختلف استنباط می کنند.
تلسکوپ فضایی کپلر در سال ۲۰۰۹ با هزینه ۶۰۰ میلیون دلار در فضا قرار داده شد. ماموریت آن ارزیابی تعداد احتمالی سیارات هم اندازه زمین در کهکشان راه شیری بود.
اما سال گذشته به خاطر نقص مکانیزهای نشانه گیری از کار افتاد.
با این حال اطلاعاتی که در طول سال های فعالیت جمع آوری کرده عظیم است و تحلیل و بررسی آنها هنوز کامل نشده است.
BBC NEWS ثبت دامنه
|
نویسنده: پیمان کیان.
׀ تاریخ: برچسب:اخترشناسان ,کشف صدها سیاره تازه,تلسکوپ فضایی کپلر, ۷۱۵ سیاره جدید,, ׀ موضوع: <-CategoryName->
׀
|
امسال دهمین سالگرد اعزام کاوشگرهای دوقلو، اسپیریت و آپورچونیتی به مریخ است.
موزه هوافضای واشنگتن به این مناسبت یک گالری از عکس های این کاوشگرها به نمایش گذاشته که حاصل ده سال تلاش دو مریخ نورد است.
دو کاوشگر ظاهر خیلی پیچیده ای ندارند. موجوداتی نسبتا نحیف به نظر می رسند.
بخش چشمگیر آنها در واقع بدنه ای از صفحات خورشیدی است که روی شش چرخ نصب شده. البته این دو کاوشگر به یک بازوی خودکار که قادر به حفاری سنگ ها و نمونه برداری برای تحلیل در یک آزمایشگاه کوچک مجهز هستند.
علیرغم این جثه کم جان توانایی خارق العاده ای برای تحقیق در محیط طاقت فرسای سرزمینی ناشناخته داشته اند.
دکتر جان گرانت، زمین شناس در موزه هوافضای آمریکا که خود زمانی در این پروژه شرکت داشته به بی بی سی فارسی می گوید: "مریخ نوردها اساسا طراحی شدند تا ژئولوژی دو نقطه در مریخ را بررسی کنند. اما هدف اصلی، کشف این مساله بود که آب چگونه به این نقاط شکل داده و هر دو ماموریت از نظر کشفیات فوق العاده موفق بوده اند."
یکی از وظایف اصلی مریخ نوردها یافتن و بررسی طیف وسیعی از سنگ ها و صخره هایی بود که سرنخ هایی از گذشته مریخ به دست می دهند. البته در این مورد محققان را مایوس هم نکرده است.
دکتر گرانت می گوید: "یافته های اسپیریت و آپورچونیتی هر دو نشان می دهد که نقاطی که بررسی کرده اند زمانی خیلی متفاوت از امروز بوده. آب خیلی بیشتری آنجا وجود داشته و این آب در نقاطی بوده که آنها را قابل سکونت می کرده. نه اینکه لزوما آثار حیات در این نقاط وجود داشته، اما شرایط دوام حیات وجود داشته است."
این مجموعه عکس ها فقط سرگذشت مریخ را بازگو نمی کند، بلکه دریچه ای است به روی سفرها و ماجراهای دو جستجوگر در سرزمینی غریب.
گاه آنچه از خود به جا گذاشته اند، مانند تصاویر لاشه واحد فرود یا چتر فرود و سکوی اولیه ای که کاوشگرها از آن خارج شدند.
در عکسی دیگر رد چرخ های آپورچونیتی تا جایی که چشم کار می کند در ناحیه ای بیابانی روی ماسه ها دیده می شود. آپورچنیتی وقتی این عکس را گرفت در حال رفتن از یک نقطه تحقیق به نقطه دیگر بود.
همچنین در این مجموعه عکس شگفت انگیزی از غروب خورشید هست که طرفداران زیادی دارد.
دکتر گرانت که یک نسخه از این عکس را در خانه اش دارد می گوید: "ماموریت های اسپیریت و آپورچونیتی حیرت انگیز است. از این نظر که آنها طراحی شده بودند تا فقط سه ماه دوام آورند، تا مسافتی نه بیش از صدها متر و حداکثر یک کیلومتر را طی کنند."
او می افزاید: "اما آپورچونیتی بیش از ده سال دوام آورده و بیش از ۳۸ کیلومتری را طی کرده. مشاهده کشفیات هر دو کاوشگر گویای این مساله است که این ماموریت در کنار سایر مطالعات موفق مریخ در صدر این نوع ماموریت ها قرار می گیرد."
اسپیریت چهار سال قبل از کار بازایستاد.
آپورچونیتی بعد از ده سال همچنان آهسته و پیوسته پیش می رود و داستان های تازه ای برای گفتن خواهد داشت.
BBC NEWS ثبت دامنه
|
نویسنده: پیمان کیان.
׀ تاریخ: برچسب:کاوشگرهای دوقلو, اسپیریت و آپورچونیتی,مریخ,آثار حیات,موزه هوافضای آمریکا,, ׀ موضوع: <-CategoryName->
׀
|
محققان استرالیایی جرم کیهانی 13.6 میلیارد سالهای را کشف کردهاند که قدیمیترین ستاره جهان تا به امروز است.
به گزارش سرویس علمی خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، این ستاره فقط 200 میلیون سال پس از «انفجار بزرگ» شکل گرفته که جهان را به عرصه وجود آورد. مدعیان پیشین قدیمیترین ستاره جهان، حدود 13.2 میلیارد سال قدمت دارند و در سالهای 2007 و 2013 کشف شدند.
به گفته استفان کلر از دانشگاه ملی استرالیا، ستاره جدید موسوم به Methuselah در کهکشان راه شیری و در فاصله 6000 سال نوری از زمین واقع شده و فقدان کامل سطوح قابل تشخیص آهن در طیف نوری آن، گواهی بر قدمت بالایش است.
Methuselah پیرترین ستاره جهان
انفجار بزرگ، جهانی مملو از هیدروژن، هلیم و تا حدودی لیتیم را به وجود آورد و تمامی دیگر عناصر امروزی در ستارگانی به وجود آمدند که در ابرهای گازی و غبار ابرنواخترها (ستارگان بزرگی که در پایان زندگیشان منفجر شدهاند) متولد میشوند. این فرآیند بازیافت پایانناپذیر، ابزاری مهم برای مطالعات فیزیکدانان نجومی به شمار میآید.
یکی از شیوههای تعیین قدمت ستاره، آهن است که محتوای آن در یک ستاره با هر تولد متوالی افزایش مییابد و هر چه سطوح محتوای آهن در طیف نوری ستارهای پایینتر باشد، قدمت آن بیشتر است. دانشمندان از فراوانی آهن یک ستاره به عنوان ساعتی کیفی استفاده میکنند که زمان شکلگیری آن را بدست میدهد.
کلر گفت: در مورد ستاره جدید، میزان آهن موجود کمتر از یک میلیونم آهن خورشید و 60 برابر کمتر از هر ستاره شناختهشده دیگری است و بنابراین قدیمیترین ستاره جهان به شمار میآید.
تلسکوپ SkyMapper در دانشگاه ملی استرالیا
این جرم آسمانی با استفاده از تلسکوپ SkyMapper در دانشگاه ملی استرالیا کشف و جزئیات آن در مجله Nature منتشر شد. ثبت دامنه
|
نویسنده: پیمان کیان.
׀ تاریخ: برچسب:جرم کیهانی 13,6 میلیارد ساله,انفجار بزرگ, Methuselah,سطوح محتوای آهن, SkyMapper ,, ׀ موضوع: <-CategoryName->
׀
|
دانشمندان برای نخستین بار، موفق به کشف فسفر - یکی از عناصر اساسی حیات - در بقایای کیهانی یک انفجار ستارهای شدند.
به گزارش سرویس علمی خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، یافتن فسفر، دومین کشف عنصری در فضای عمیق به شمار میآید که میتواند به دانشمندان سرنخهایی را در خصوص چگونگی امکان وجود حیات در کیهان ارائه دهد.کشف نخست توسط تیم دیگری از دانشمندان صورت گرفت که در آن، ردپاهایی از آرگون را در یک سحابی دوردست شناسایی کردند.حیات، ترکیبی از عناصر مختلف از جمله کربن، نیتروژن، اکسیژن، سولفور و فسفر است. در حالی که دانشمندان مقادیر فراوانی از چهار عنصر نخست را در دیگر انفجارهای ستارهای کشف کردهاند، مشاهدات جدید از بقایای ابرنواختر «کاسیوپیا ای» (Cassiopeia A)، از وجود فسفر حکایت دارد.
«دازیک مون» از دانشگاه تورنتو و یکی از اعضای تیم تحقیقاتی، گفت: این پنج عنصر برای حیات اساسی بوده و فقط میتوانند در ستارگان عظیم ایجاد شوند.
مون اضافه کرد: این عناصر در تمامی کهکشان راه شیری و همزمان با منفجرشدن ستارگان، پراکنده شده و بخشی از دیگر ستارگان، سیارات و در نهایت، انسانها میشوند.
دانشمندان تخمین میزنند، بقایای ابرنواختر «کاسیوپیا ای» 300 سال پیش منفجر شده است. مشاهدات جدید از این جسم کیهانی با استفاده از طیفنگاری انجام شد که بر روی تلسکوپ پنج متری واقع در رصدخانه پالومار موسسه فناوری کالیفرنیا نصب شده است.
جزئیات این مطالعه در مجله Science منتشر شد. ثبت دامنه
|
نویسنده: پیمان کیان.
׀ تاریخ: برچسب:یکی از عناصر اساسی حیات, فسفر,بقایای کیهانی , آرگون,کاسیوپیا ای,ابرنواختر,, ׀ موضوع: <-CategoryName->
׀
|
دانشمندان حاضر در پروژه «تلسکوپ قطبجنوب» برای نخستین بار یک تابخوردگی ظریف را در قدیمیترین نور جهان کشف کردهاند.
به گزارش سرویس علمی خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، این امر میتواند معماهای موجود در مورد اولین لحظات شکلگیری جهان را آشکار کند.
دانشمندان حاضر در این مطالعه، الگوهای تابخوردگی در قطبش پسزمینه میکروموج کیهانی را مشاهده کردند.
این پسزمینه نوری است که آخرین بار در ابتدای تاریخ جهان و کمتر از 400 هزار سال پس از «انفجار بزرگ» با ماده تعامل داشته است.
این الگوها که B modes نام دارند، هنگام خمشدن مسیر نور توسط اجرام عظیم کیهانی، (درست مانند خمشدن نور هنگام متمرکزشدن یک عدسی بر آن) رخ میدهند. تیمی از محققان به رهبری جان کالسترام، استاد ستارهشناسی و اخترفیزیک دانشگاه شیکاگو، این کشف را صورت دادند.
آنها با استفاده از دادههای حاصل از یک دوربین حساس به قطبش موسوم به SPTpol که در ژانویه 2012 بر روی تلسکوپ قطبجنوب نصب شد، به این موفقیت نائل آمدند.کالسترام گفت: کشف قطبش توسط تلسکوپ قطبجنوب دستاورد بزرگی به شمار میآید و نشاندهنده ظهور فیزیکی هیجانانگیز است.
پسزمینه میکروموج کیهانی، دریایی از فوتونهایی (ذرات نوری) است که از انفجار بزرگ به جا ماندهاند و در تمامی فضا، در دمای منفی 270 درجه سلسیوس (سه درجه بالاتر از صفر مطلق) منتشر شدهاند.
اندازهگیریهای این نور باستانی پیشتر به فیزیکدانها اطلاعات ارزشمندی در خصوص ویژگیهای جهان ارائه داده است.
تغییرات ریز در دمای این نور با استفاده از آزمایشگاهای چندگانه ترسیم شده و دانشمندان در حال کسب اطلاعات بیشتر از نور قطبیدهشده هستند.
نور زمانی قطبیده میشود که امواج الکترومغناطیس آن ترجیحا به جهت خاصی تمایل داشته باشند.
نور پسزمینه میکروموج کیهانی بیشتر به دلیل انتشار فوتونهای ناشی از الکترونهای ابتدای جهان قطبیده میشود.
الگوهای قطبش حاصل از نوع E modes هستند که کشف آنها آسانتر از انواع ضعیفتر B modes است و یک دهه پیش برای نخستین بار اندازهگیری شدند.با این حال، B modes نمیتواند توسط انتشار ساده تولید شود و به فرآیند پیچیدهتری برای اندازهگیری نیاز دارد. بزرگنمایی گرانشی میتواند E modes را به هنگام عبور فوتونها از کنار کهکشانها و دیگر اشیای عظیم کیهانی بر سر راهشان به سمت زمین، به B modes تغییر دهد. این انتظار اکنون برآورده شده است. دانشمندان حاضر در این پروژه از یک نقشه با موضوع توزیع جرم در جهان و با هدف تعیین مکان رخداد بزرگنمایی گرانشی استفاده کردند.
آنها همچنین اندازهگیریهایشان از E modes را با توزیع جرم و با هدف ارائه الگویی از تغییر قابلانتظار به B modes ترکیب کردند.
دانشمندان اکنون در حال بررسی بیشتر اندازهگیریهای خود از B modes هستند، زیرا مطالعه دقیق آنها به محققان در درک بهتر جهان کمک میکند.
جزئیات این دستاورد علمی در مجله Physical Review Letters منتشر شد. ثبت دامنه
|
نویسنده: پیمان کیان.
׀ تاریخ: برچسب:تلسکوپ قطبجنوب,Distortion in Universe's Oldest Light ,فوتونها,SPTpol,میکروموج کیهانی, E modes ,امواج الکترومغناطیس,B modes,, ׀ موضوع: <-CategoryName->
׀
|
آژانس فضایی اروپا سفینهای به فضا فرستاد که کهکشان راه شیری را با دقتی بینظیر به صورت سه بعدی اندازهگیری خواهد کرد. این سفینه اطلاعات یک میلیارد ستاره را ثبت میکند و قادر است میلیونها سیاره و جرم آسمانی کشف کند.
سفینه گایا پنجشنبه ۱۹ دسامبر (۲۸ آذر) توسط آژانس فضایی اروپا به فضا پرتاب شد. تا کنون هیچ تلسکوپی قادر نبوده با دقت تلسکوپی که در سفینه "گایا" نصب شده است کار کند.
تلسکوپ درون این سفینه قرار است پنج سال تمام تا عمق ۶/ ۱ میلیون کیلومتری فضای اطراف زمین را رصد و اطلاعات جمعآوری شده را به زمین مخابره کند.
نقطه لاگرانژ مکانی آرام برای جمعآوری اطلاعات
سفینه گایا پنجشنبه با یک موشک حامل روسی از ایستگاه فضایی در گویان فرانسه به فضا پرتاب شد. این سفینه در نقطه ال۲ -لاگرانژ مستقر خواهد شد. این نقطه محلی در اعماق فضا، چهار برابر دورتر از کره ماه است.
این نقطه به افتخار ستارهشناس ایتالیایی ژوزف لويس لاگرانژ که در قرن هجدهم میلادی مکان آن را به صورت تئوری محاسبه کرده بود، نقطه لاگرانژ نامیده شده است.
در نقطه لاگرانژ نیروی جاذبه زمین و خورشید طوری بر یکدیگر اثر میکنند که یک ماهواره که در مدار خورشید قرار گرفته همواره نسبت به کره زمین ثابت خواهد بود.
اگر از این نقطه زمین زیر نظر گرفته شود اینطور به نظر میرسد که بیوزنی کامل حاکم است.
مکانی که ایستگاه فضایی بینالمللی (ISS) در آن قرار گرفته، بر خلاف این مکان است. این ایستگاه در این مکان همواره در حال گردش به دور زمین است.
مزیت نقطه لاگرانژ اینجاست که سفینه گایا در فضا از آرامش بیشتری برخوردار است و چون محیط اطراف آن با سرعت تغییر نمیکند، تلسکوپ آن هم نیازی به تنظیم مکرر ندارد.
دوربین دیجیتالی با تواناییها بسیار
سفینه گایا دارای یک تلسکوپ آیینهای کلاسیک است که به شمار زیادی ردیابهای پیکسلی متصل است و میتوان آن را به دوربین دیجیتالی عظیمی با بیش از یک میلیارد پیکسل تشبیه کرد. لنز این دوربین به حدی قوی است که میتواند از فاصله یک هزار کیلومتری از یک تار موی انسان تصویربرداری کند.
این دوربین البته تواناییهای دیگری هم دارد. دوربین تلسکوپ سفینه گایا سه نوع ردیاب دارد که هر کدام یک وظیفه برعهده دارند: نخست ۶۲ ردیاب نجومی که اجرام آسمانی را اندازهگیری و موقعیت دقیق آنها را روشن میکنند.
سپس ۱۴ ردیاب تصویری که نور و امواج نوری که از هر ستاره منعکس میشود را تشخیص میدهند. این ردیابها میتوانند طیف رنگ هر ستاره را رمزگشایی کنند.
و در نهایت ۱۲ ردیاب پیکسلی که طیف امواج نوری هر ستاره را تشخیص میدهند. اطلاعاتی که این ردیابها جمعآوری میکنند به تشخیص عناصر تشکیل دهنده هر ستاره کمک میکند.
سفینه گایا قادر است صدها هزار ستاره خارج از منظومه شمسی را پیدا کند که برخی از آنها تا۵۰۰ سال نوری از این منظومه فاصله دارند. ردیابهای این سفنیه در مدت زمان مأموریت آن میلیونها گیگا بایت اطلاعات به زمین مخابره خواهند کرد.
تصاویر سه بعدی از منظومه شمسی
هدف مأموریت گایا کسب اطلاعات برای درک بهتر چگونگی تشکیل منظومه شمسی و کهکشان راه شیری است. این سفینه نه تنها حرکت ستارگان و اجرام آسمانی را مشخص میکند بلکه قادر است ترکیبات شیمیایی هر یک از آنها را تشخیص دهد و در نهایت دستهبندی کند. به این ترتیب پژوهشگران میتوانند تاریخ تشکیل جهان را تا پیش از زمان انفجار بزرگ محاسبه کنند.
گایا همچنین در موقعیتی است که میتواند انحنای امواج نور در میدانهای گرانشی مرموز در فضا را محاسبه کند.
بینظمی امواج نور که در میدانهای گرانشی، به عنوان مثال در نزدیکی اجرام سنگین و بزرگ آسمانی، پیشمیآیند با تئوری نسبیت آلبرت انیشتن قابل توضیح است.
پژوهشگران امیدوارند که با اطلاعات سفینه گایا به درک بهتری از فضا، زمان و نیروی گرانش دست یابند.
در پی سیارکها و دنبالهدارها
جمعآوری اطلاعات از کوتولههای قهوهای هم بخشی از مأموریت این سفینه است. کوتولههای قهوهای ستارههای کم سویی هستند که تقریبأ به صورت نامرئی در فضا در حرکتاند.
پژوهشگران همچنین از انفجار ستارهها در پایان دوره زندگیشان در شگفت هستند. گایا قادر است تا ده هزار از این اجرام آسمانی را که به "سوپرنووا" مشهورند در کهکشانهای دور ردیابی کند. اطلاعات که گایا جمعاوری میکند به دانشمندان این امکان را میدهند که تشخیص دهند از روی زمین چه زمانی و در چه مکان میتوان انفجار این اجرام را مشاهده کرد.
جستجوی سیارکها و دنبالهدارها هم بخشی از مأموریت سفینه گایاست. برخی از این اجرام آسمانی میتوانند برای کرهزمین خطرناک باشند. گایا میتواند موقعیت حدود ۲۰۰ هزار سیارک و دنبالهدار از پیش شناخته شده را هم با دقتی بینظیر اندازهگیری کند. این اطلاعات سپس در یک سیستم هشدار دهنده ضبط خواهند شد.
DW.DE ثبت دامنه
|
نویسنده: پیمان کیان.
׀ تاریخ: برچسب:سفینه گایا ,آژانس فضایی اروپا,ایستگاه فضایی بینالمللی (ISS),سوپرنووا,ال۲ -لاگرانژ,تئوری نسبیت آلبرت انیشتن ,, ׀ موضوع: <-CategoryName->
׀
|
فیزیکدانان نظری دانمارکی با استفاده ازمعادلات ریاضی ثابت کردهاند که جهان احتمالا در معرضی فروپاشی بوده و همه چیز در آن از جمله انسانها، به شکل یک توپ کوچک سخت فشرده خواهند شد.
به گزارش سرویس علمی خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، به گفته این محققان، این فرآیند احتمالا اکنون در جایی از کیهان آغاز شده و در حال بلعیدن جهان است.این مفهوم مهیج از چندی پیش ارائه شده بود، اما اکنون محققان دانشگاه جنوب دانمارک مدعی شدهاند که توانستهاند امکان وقوع آنرا با معادلات ریاضی اثبات کنند.پایه این نظریه بر آن است که دیر یا زود یک تغییر چشمگیر در نیروهای جهان منجر به سنگین شدن بسیار زیاد همه ذرات خواهد شد.همه چیز از دانههای ماسه گرفته تا سیارات و کهکشانها میلیاردها برابر سنگینتر از میزان کنونی خواهند شد.بر اساس این نظریه، این وزن جدید باعث فشرده شدن همه ذرات در یک توپ سنگین کوچک و بسیار داغ شده و اینکه جهان دیگر وجود نخواهد داشت.
این فرآیند شدید «مرحله گذار» نام گرفته و شبیه رویدادی است که برای مثال در زمان تبدیل آب به بخار یا گرم شدن آهنربا و از دست رفتن نیروی آن رخ میدهد.بر اساس نظریه هیگز، یک مرحله گذار در یک دهم یک میلیاردم ثانیه پس از انفجار بزرگ روی داده و باعث تغییر در بافت فضا-زمان شده است.در طول یک گذار، فضای خالی با مادهای نامرئی پر شده که ما اکنون آنرا میدان هیگز مینامیم.برخی ذرات اولیه با این میدان تعامل داشته و در طول این فرآیند، انرژی دریافت میکنند؛ این انرژی درونی به عنوان «جرم ذره» شناخته شده است.محققان با استفاده از معادلات ریاضیاتی دریافتهاند که میدان هیگز میتواند مانند ماده که جامد و مایع بوده، در دو حالت وجود داشته باشد.این میدان در حالت دوم، میلیاردها برابر متراکمتر از آن چیزی است که دانشمندان امروزه مشاهده میکنند.اگر این میدان فوقمتراکم هیگز وجود داشته باشد، باید حبابی از این حالت همانطور که آب به جوش میآید و حباب در آن ایجاد میشود، بطور ناگهانی و در هر زمان در بخش خاصی از جهان پدیدار شود.این حباب سپس میتواند با سرعت نور گسترش یافته، در تمام فضاها وارد شده و میدان هیگز را از حالتی کنونی به حالت جدید تبدیل کند.همه ذرات اولیه درون این حباب به جرمی بسیار سنگینتر از بیرون آن دست یافته و برای ایجاد مراکز مافوق سنگین به سمت هم کشیده میشوند.محققان سپس با بررسی سه معادله اصلی که زیربنای پیشبینی یک مرحله گذار هستند، به نمایش چگونگی کار و تعامل این معادلات با هم پرداختند.اگرچه این محاسبات جدید نشانگر احتمال بیشتر وقوع فروپاشی جهان نسبت به قبل بوده اما همچنین امکان دارد که در نهایت اصلا اتفاق نیفتد.
از پیش نیازهای این فاز آن است که جهان از ذرات اولیهای از جمله ذره هیگز برخوردار باشد. اما اگر جهان دارای ذرات کشفنشده باشد، کل پایه پیشبینی مرحله گذار نادرست از آب در خواهد آمد. ثبت دامنه
|
نویسنده: پیمان کیان.
׀ تاریخ: برچسب:معادلات ریاضی,نیروهای جهان ,جرم ذره,میدان هیگز,ذره هیگز ,, ׀ موضوع: <-CategoryName->
׀
|
وزیر علوم انگلیس از تلاش این کشور برای همکاری با آژانسهای فضایی آمریکا، اتحادیه اروپا و چین برای توسعه سفرهای سرنشیندار به ماه و مریخ خبر داد و پیش بینی کرد که یک فضانورد زن، پس از چهار دهه انحصار سفر فضانوردان مرد به ماه را بشکند.
به گزارش سرویس علمی خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، تمامی 12 فضانورد مردی که در مأموریت آپولو قدم به ماه گذاشتند، آمریکایی بودند و انگلیس تلاش میکند در همکاری مشترک با کشورهای دیگر، انحصار سفر فضانوردان مرد را در این حوزه از بین ببرد. آخرین مأموریت سرنشیندار به ماه در سال 1972 میلادی در قالب ماموریتهای آپولو 16 و 17 انجام شد، اما در طول بیش از چهار دهه گذشته هیچ کشوری موفق به تکرار سفر به قمر زمین نشده است.«دیوید ویلتز» وزیر علوم انگلیس پیش بینی میکند، چین به زودی به دومین کشور در جهان تبدیل خواهد شد که فضانوردی مرد یا نخستین فضانورد زن را راهی ماه می کند و سپس سفر به سیاره سرخ را در دستور کار قرار خواهد داد.
آمریکا، روسیه و چین تنها کشورهای جهان محسوب میشوند که به صورت کاملا مستقل موفق به فرستادن فضانورد به فضا شدهاند.
نخستین ماهنورد چین طی ماه جاری میلادی (دسامبر) راهی فضا شده و بزودی بر سطح ماه فرود خواهد آمد که نخستین فرود نرم و کنترل شده از سال 1976 میلادی محسوب میشود؛ پیشبینی میشود که نخستین فضانوردان چین نیز بین سال های 2025 و 2030 میلادی قدم بر سطح قمر زمین بگذارند.وزیر علوم انگلیس از تلاش این کشور برای تعامل و همکاری مشترک با آژانسهای فضایی قدرتهای مهم جهان شامل آمریکا، اتحادیه اروپا و چین برای ورود سفرهای فضایی به عصری جدید خبر داده است.
«ویلتز» معتقد است که طی سالهای آینده شهر استیونج انگلیس به قلب تلاشهای جهانی در حوزه فضا مبدل میشود و کشورهای مختلف میتوانند از امکانات این شهر برای توسعه سفر سرنشیندار به مقاصد دوردست از جمله مریخ استفاده کنند.
این شهر محل توسعه سیستمهای رباتیک است و بسیاری از فناوریهای مورد استفاده برای طراحی مریخ نورد رباتیک آژانس فضایی اروپا (ESA) که طی چند سال آینده به فضا پرتاب خواهد شد، در این شهر طراحی شدهاند.
وزیر علوم انگلیس تأکید کرد: عضو فعال آژانس فضایی اروپا هستیم، با ناسا همکاری و تعامل خوبی داریم و بدنبال توسعه روابط درحوزه فضا با چین هستیم؛ با توسعه روابط با این آژانسهای فضایی میتوانیم روند ساخت پایگاه فضایی دائم بر سطح ماه برای توسعه سفر سرنشیندار به مریخ را تسهیل کنیم که در این صورت سفر به سیاره سرخ تا 30 سال آینده محقق خواهد شد. ثبت دامنه
|
نویسنده: پیمان کیان.
׀ تاریخ: برچسب:آژانسهای فضایی آمریکا,اتحادیه اروپا و چین,سیاره سرخ ,مأموریت آپولو ,آژانس فضایی اروپا (ESA) ,سفرهای فضایی,سیستمهای رباتیک,, ׀ موضوع: <-CategoryName->
׀
|
سرن با ساخت آهنربای دارای قدرت 13.5 تسلا، رکورد جهانی از خود به جای گذاشته است.
به گزارش سرویس فناوری خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، برنامه «(Short Model Coil (SMC» این مرکز، آهنربای جدیدی را آزمایش کرده که به مهندسان در ساخت آهنرباهای قویتر برای برخورددهنده بزرگ هادرونی و شتابدهندههای آتی کمک خواهد کرد.
هماکنون این برخورددهنده از آهنرباهای ابررسانای نیوبیوم-تیتانیوم برای خمیده کردن و متمرکزکردن پرتوهای پروتونی خود استفاده میکند.
اما این آهنرباها به اندازه کافی برای پشتیبانی از تمرکزدهی قویتر و انرژیهای بالاتر دارای قدرت نیستند، بنابراین مهندسان به دنبال ماده ابررسانای جدیدی به نام قلع نیوبیوم هستند.خوان کارلوس پرز، رهبر ارشد پروژه SMC، در این رابطه گفت: با فناوری موجود نیوبیوم-تیتانیوم، هشت تسلا بیشینه میدان عملیانی است اما با کمک این ماده جدید، شدت میدان مغناطیسی که میتوان تولید کرد، 50 درصد بالاتر است.
قلع نیوبیوم یک ماده ابررسانا است که میدان مغناطیسی در طیفی از 15 تا 20 تسلا را تولید میکند.
گرچه این ماده پیش از تیتانیم-نیوبیوم کشف شده، به طور معمول در شتابدهندهها به کار نمیرود، زیرا کار با آن چالشبرانگیز است.
مهندسانی که بر روی آهنرباها و با هدف بهروزرسانی برخورددهنده بزرگ هادرونی کار میکنند، به دنبال دستیابی به میدانهای مغناطیسی هستند که از 12 تسلا تجاوز کند.
این میدانهای مغناطیسی بالاتر، امکان خمیدگی بسیار قویتر و متمرکزکردن شدتها در دوقطبیها (dipoles) و چهارقطبیهای (quadropoles) برخورددهنده هادرونی را فراهم میکنند.
طی 10 سال آینده، دانشمندان چهارقطبیهای جدید و نزدیک به آزمایشهای هادرونی با شدت بالاتری خواهند ساخت و این امر منجر به تولید پرتوهای کوچکتر در نقاط تصادم این برخوردهنده میشود.
پرز در این رابطه گفت: این امر تعداد تصادمها را در ثانیه افزایش میدهد، دادههای بیشتری را برای آزمایشها تولید میکند و در دراز مدت و طی 20 سال آینده، قلع یک فناوری کلیدی خواهد بود.
وی اضافه کرد: این موفقیت به مهندسان امکان افزایش انرژی را در برخوردهندههای دوار آتی و پنج تا 10 برابر میزان حاضر در برخوردهنده هادرونی خواهد داد.
رکورد کنونی جهانی برای آهنرباهای نیوبیوم-قلع در پیکربندی 16.1 تسلاست که در اختیار یک گروه تحقیقاتی امریکایی در آزمایشگاه ملی لاورنس برکلی است.
جدیدترین رکورد سرن 13.5 تسلا گزارش شده است. ثبت دامنه
|
نویسنده: پیمان کیان.
׀ تاریخ: برچسب:سرن,برخورددهنده بزرگ هادرونی,میدانهای مغناطیسی,13,5 تسلا , «(Short Model Coil (SMC» ,, ׀ موضوع: <-CategoryName->
׀
|
خورشید عمدتا از پلاسما تشکیل شده است. پلاسما یکی از حالتهای ماده (مایع، جامد، گاز) است.
پلاسما از حرارت دیدن شدید گاز یا قرار گرفتن آن در میدان مغناطیسی ایجاد میشود و میتوان آن را گاز بشدت یونیزه (دارای بار مثبت یا منفی) دانست.
این بار الکتریکی باعث می شود پلاسما تحت تاثیر میدانهای مغناطیسی قرار بگیرد و خواصی متفاوت با سه حالت دیگر ماده از خود نشان دهد.
صاعقه آشناترین مثال برای پلاسما است. یونوسفر جو، از ۸۵ تا ۶۰۰ کیلومتری سطح زمین، از پلاسما تشکیل شده است. خورشید و بیشتر ستارگان از پلاسما درست شده اند.
پلاسما را بصورت مصنوعی میتوان تولید کرد. پلاسمای مصنوعی در نمایشگرهای پلاسما مثل تلویزیون پلاسما و لامپهای فلورسنت استفاده میشود.
BBC NEWS
ثبت دامنه
|
نویسنده: پیمان کیان.
׀ تاریخ: برچسب:پلاسما,حالتهای ماده, میدانهای مغناطیسی,صاعقه,پلاسمای مصنوعی,, ׀ موضوع: <-CategoryName->
׀
|
سومین تست پرواز فضاپیمای SpaceShipTwo در مدت یک ماه اخیر بزودی انجام خواهد شد.
به گزارش سرویس فناوری خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، شرکت ویرجین گالاکتیک قصد دارد با فضاپیمای جدید خود، برنامه سفرهای تجاری به فضا را تا سال 2014 میلادی آغاز کند.
مسافران فضاپیمای SpaceShipTwo متشکل از شش مسافر و دو خلبان هستند که تا ارتفاع 110 کیلومتری پرواز کرده و برای دقایقی شرایط بی وزنی را تجربه می کنند.
در مرحله قبلی تست پرواز، موتورهای فضاپیمای زیرمداری شرکت ویرجین گالاکتیک بمدت 20 ثانیه روشن شدند و مرحله سومین تست پرواز نیز طی ماه جاری میلادی (نوامبر) انجام خواهد شد.
نخستین مسافران این فضاپیما را «ریچارد برانسون» بنیانگذار شرکت ویرجین گالاکتیک و اعضای خانواده وی تشکیل می دهند.
برنامه پروازهای تجاری با بلیت 250 هزار دلاری این شرکت از تابستان 2014 میلادی آغاز خواهد شد و تاکنون 650 نفر برای سفر تجاری لوکس با فضاپیمای SpaceShipTwo ثبت نام کرده اند. ثبت دامنه
|
نویسنده: پیمان کیان.
׀ تاریخ: برچسب:فضاپیما,SpaceShipTwo,ریچارد برانسون,ویرجین گالاکتیک,, ׀ موضوع: <-CategoryName->
׀
|
میدان مغناطیسی بسیاری از سیارات فراخورشیدی از خود در برابر بادهای ستارهای و پرتوهای کیهانی محافظت میکند. بنابراین این سیارات فراخورشیدی میتوانند دستکم از این نظر برای زندگی مناسب باشند.
تا چند سال پیش بحث سیارات فراخورشیدی فقط به مباحث نظری سیاره شناسان محدود می شد، اما نگاهی به عالم ستاره ها این ظن را به وجود آورد که آیا جز خورشید در اطراف ستارگان دیگر نیز سیاراتی در حال چرخش هستند؟ پس از بررسی های بسیار، نخستین نشانه ها از یک سیاره فراخورشیدی یافت شد و تاکنون بیش از 900 سیاره فراخورشیدی شناخته و تائید شده اند و هزاران سیاره دیگر نیز در انتظار تائید به سر می برند.
برخی از آنها در نقاط قابل سکونت در ستاره خود ـ نقاطی که آب مایع برای زندگی وجود دارد ـ در حال چرخش هستند، اما بیشتر آنها سیارات بزرگ گازی هستند که برای زندگی نامناسب تشخیص داده شده اند. با وجود داشتن این همه سیاره فراخورشیدی چه عاملی زندگی کردن در آنجا را امکان پذیر می کند؟
دو پژوهشگر کلمبیایی بررسی کرده اند اگر سیارات فراخورشیدی توسط میدان مغناطیسی محافظت شوند، آیا آن سیارات شرط لازم برای حفاظت از حیات را خواهند داشت؟ جریان شدید ذرات باردار که از ستارگان منتشر می شوند (باد ستاره ای) یا پرتوهای کیهانی همواره درحال تاختن در فضا هستند و کره زمین به واسطه میدان مغناطیسی خود که باعث تغییر مسیر بخش عظیمی از این ذرات پرانرژی می شود، در امان است.
بیشتر سیارات فراخورشیدی که تا امروز کشف شده اند در دسته سیارات غول پیکر گازی مثل مشتری و زحل قرار می گیرند. این سیارات قطعا نمی توانند میزبان حیات از نوعی که ما می شناسیم باشند، اما یافته های تلسکوپ فضایی کپلرنشان از آن دارد که شاید سیارات فراخورشیدی سنگی وجود داشته باشند که مانند قمر به دور سیارات ابرغول فراخورشیدی در حال چرخیدن هستند.
حال سوال اینجاست که آیا این سیارات سنگی می توانند در حفاظ میدان مغناطیسی سیاره ای که سیاره دور آن می چرخد، شرایط لازم برای حیات را کسب کنند؟
باد شدید ستاره ای فضای مغناطیسی بسیار حجیم را هم پس می زند؛ بنابراین یک سیاره فراخورشیدی برای قابل سکونت شدن نباید به ستاره خود بسیار نزدیک باشد. چرا که عواملی چون فشارهای جزر و مد گرانشی به فعل و انفعالات داخلی منجر می شود که از آن با عنوان فعالیت های آتشفشانی گرانشی یاد می شود، مانند آتشفشانی که در یکی از قمرهای سیاره مشتری به نام Io به ثبت رسیده است. عامل دیگر، انرژی ساطع شده از سیاره است که باعث به هم ریختگی تاثیر گلخانه ای روی سیاره فراخورشیدی می شود (تصور می شود بخار حاصل از آب موجود در این سیاره، به صورت گاز گلخانه ای قوی است که بدون آن سیاره قابل سکونت نخواهد بود). بر این اساس، سیاره فراخورشیدی به جهنمی سوزان، مانند زهره تبدیل می شود. ستاره شناسان برای اجتناب از این دو خطر، حداقل فاصله را برای استقرار این قبیل سیارات اندازه گیری کرده اند و کاوشگران این فاصله را برای سیارات فراخورشیدی قابل اکتشاف (سیاراتی که حداقل دو برابر اندازه مریخ هستند) و سیاره ای که سیاره اصلی آنها به دور ستارگان بسیار سوزان ـ ستارگانی با 0.7 حجم خورشیدی ـ نمی چرخند تخمین زده اند. از آنجا که میدان مغناطیسی به ترکیبات سیارات بستگی دارد، کاوشگران پس از بررسی بهتر این ترکیبات این نتایج را دقیق تر اعلام خواهند کرد. بعلاوه، برخی ذرات باردار به داخل فضای مغناطیسی نفوذ می کنند که باید تاثیر آنها نیز روی شرایط زندگی بررسی شود، اما با وجود اینها هنوز جای امیدواری هست که روزی بتوان در این سیارات خارج از منظومه شمسی نیز سکونت داشت.
Hupaa ثبت دامنه
|
نویسنده: پیمان کیان.
׀ تاریخ: برچسب:سیارات فراخورشیدی,میدان مغناطیسی, پرتوهای کیهانی ,قابل زندگی,منظومه شمسی,گاز گلخانه ای,, ׀ موضوع: <-CategoryName->
׀
|
محققان آفریقای جنوبی از کشف نخستین شواهد دنبالهداری خبر میدهند که میلیونها سال قبل پس از عبور از جو زمین و منفجر شدن، بسیاری از گونههای حیات روی زمین را نابود کرد.
به گزارش سرویس علمی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، محققان دانشگاه های ویتواتراستراند و ژوهانسبورگ در همکاری مشترک با یک تیم بین المللی موفق به کشف نشانههای اولیهیی از دنبالهدار باستانی شدند که میتواند سرنخ مهمی برای شکلگیری منظومه شمسی باشد.
«دیوید بلاک» از محققان این مطالعه تأکید میکند: آنالیزهای صورت گرفته بر روی سنگریزه سیاهرنگی که سالها قبل در مصر کشف شد نشان می دهد، این نمونه احتمالا نخستین تکه از هسته یک دنبالهدار باستانی است.
این تکه متعلق به دنبالهداری است که در 28 میلیون سال قبل پس از ورود به جو زمین، بر فراز مصر منفجر شد و دمای سطح را تا یک هزار و 982 درجه افزایش داد و در پی آن بسیاری از گونههای حیات نابود شدند.
این افزایش دمای ناگهانی همچنین منجر به شکل گیری حجم زیادی از شیشه سیلیکای زرد رنگ در مساحتی حدود شش هزار کیلومتر مربع از صحرا شد که توسط جواهرسازان باستانی مورد استفاده قرار میگرفت.
مواد دنبالهدارها بسیار خاص هستند و پیش از این تنها ذرات گرد و غبار در اندازه میکروسکوپی در جو بالا یا گرد و غبار غنی از کربن در یخهای قطب جنوب شناسایی شدهاند.
«جین کرامرز» سرپرست تیم تحقیقاتی دانشگاه ژوهانسبورگ خاطر نشان می کند: دنبالهدارها شامل اسرار زیادی از شکلگیری منظومه شمسی هستند و این کشف فرصت بینظیری برای بررسی تاریخچه شکلگیری این منظومه در اختیار محققان قرار میدهد. ثبت دامنه
|
نویسنده: پیمان کیان.
׀ تاریخ: برچسب:دنبالهدار, 28 میلیون سال قبل,شیشه سیلیکای زرد رنگ , دنبالهدار باستانی,, ׀ موضوع: <-CategoryName->
׀
|
تیمی بینالمللی از ستارهشناسان موفق به کشف سیارهای عظیمی شدهاند که اندازه آن دو هزار و 500 برابر زمین و هشت برابر مشتری است.
به گزارش سرویس علمی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، این شیء کیهانی که MOA-2011-BLG-322 نام گرفته، حول ستارهای میچرخد که 25 هزار سال نوری از زمین فاصله دارد و جرم آن یک سوم خورشید است.
این جرم غولپیکر با استفاده از تکنیکی به نام «میکرولنزینگ» (میکروبزرگنمایی) شناسایی شد.
میکروبزرگنمایی از نظریه عام اینشتین استفاده میکند که بر اساس آن، آنچه انسان به عنوان نیروی گرانش درک میکند، در واقع، از انحنای زمان و فضا ناشی میشود.
اینشتین معتقد بود، گرچه به نظر میرسد زمین به سمت خورشید کشیده میشود، در واقع، شکلی از زمان-فضا حول خورشید است که مسیر حرکت زمین را تغییر میدهد.
میکروبزرگنمایی بر اندازهگیری این موضوع که چگونه نور یک ستاره دوردست به دلیل میدان گرانشی یک ستاره نزدیکتر تشدید میشود، تکیه دارد. بر اساس نظریه اینشتین، این امر با خمیدگی فضا-زمان احاطهکننده ناشی میشود که کشف ستارههای دوردست را توسط رصدهانههای زمینی بسیار آسانتر میکند.
شفافیت گذرای MOA-2011-BLG-322 در سال 2011 توسط منجمانی از ژاپن، نیوزیلند و لهستان رصد شد.
دادههای حاصل از این رصدخانهها نشان میدهد این جهان عظیم از نوع M است که معمولترین نوع ستاره در فضا به شمار میآید.
تصور میشود، این سیاره دارای فاصله مداری چهار برابر فاصله زمین از خورشید است.
نتایح این تحقیق نشان میدهد چنانچه چنین سیاره عظیمی بتواند در این فاصله از ستارهاش وجود داشته باشد، نظریههای شکلگیری حاضر در خصوص سیارهها ممکن است نادرست باشند. ثبت دامنه
|
نویسنده: پیمان کیان.
׀ تاریخ: برچسب:سیارهای عظیم, اینشتین ,میکرولنزینگ,میکروبزرگنمایی, زمان-فضا حول خورشید,MOA-2011-BLG-322 ,, ׀ موضوع: <-CategoryName->
׀
|
انوشه انصاری متولد ۲۱ شهریورماه ۱۳۴۵ در مشهد است. وی در سال ۱۳۶۳ به همراه خانوادهاش به آمریکا مهاجرت کرد. انوشه مدرک کارشناسی خود را در رشتهٔ مهندسی الکترونیک و علوم رایانه (EECS) از دانشگاه جورج میسون و مدرک کارشناسی ارشد خود را در زمینه مهندسی الکترونیک از دانشگاه جورج واشنگتن اخذ کرده و دارای کارشناسی ارشد در رشته نجوم نیز میباشد.
خداحافظ زمین!
او در سال ۲۰۰۰ ازسوی مجله زن شاغل بهعنوان کارآفرین برتر شناخته شدهاست. او از بنیانگذاران یک شرکت مخابراتی در آمریکا به نام تی.تی.آی (TTI) بوده است.
انوشه انصاری به همراه برادر همسرش در سال ۲۰۰۳ (میلادی) جایزهٔ ۱۰میلیوندلاریِ سالیانهٔ «انصاری اکس-پرایز» (Ansari X-prize) را بنیان نهاد. هدف از این جایزه تشویق بخش خصوصی برای سرمایهگذاری و ورود به بازار سفرهای فضایی است که تا پیش از این در انحصار تعداد انگشتشماری از دولتها بوده است.
انوشه همیشه عاشق فضا و فضانوردی و درپی راه یافتن به فضا بوده است.
انوشه انصاری پیش از پرواز
در ۱۸ اردیبهشت ۱۳۸۵ (۸ مه ۲۰۰۶)، سازمان فضایی روسیه به طور رسمی اعلام کرد که انوشه انصاری بهعنوان نخستین زن گردشگر فضایی در یکی از پروازهای فضاپیمای سایوز به مدار زمین سفر خواهد کرد. پس از رد صلاحیت دایسوکه انوموتو، گردشگر ژاپنی به دلایل پزشکی و جا ماندن او از مأموریت سایوز تیامای-۹، قرار شد انوشه انصاری در ۲۳ شهریور ۱۳۸۵ با این گروه همراه شود.
وی نخستین فضانورد ایرانی ونخستین زن کیهانگرد و چهارمین نفری است که هزینهٔ سفر فضایی خود را پرداخت کردهاست. او همچنین پس از عبدالاحد مومند فضانورد افغان دومین فضانورد فارسیزبان است. انصاری ترجیح میدهد درمورد خود از عنوان «فضانورد همراه» به جای واژهٔ «گردشگر فضایی» استفاده کند.
فضاپیمای سایوز حامل انوشه انصاری، فرمانده روسی میخاییل تیورین، و مهندس پرواز اسپانیایی-آمریکایی، مایکل لوپز الگریا در صبح روز دوشنبه ۱۸ سپتامبر سال ۲۰۰۶ از پایگاه فضایی بایکونور در قزاقستان به فضا پرتاب شد و بدین ترتیب مأموریت سایوز تیامای-۹ آغاز گشت. دو روز پس از قرار گرفتن در مدار زمین، فضاپیمای سویوز در ۲۰ سپتامبر ۲۰۰۶ با موفقیت به ایستگاه بینالمللی فضایی ملحق شد و اقامت ۹روزهٔ انوشه انصاری در ایستگاه فضایی آغاز شد.
سرانجام پس از ۹ روز اقامت و پژوهش در ایستگاه بینالمللی فضایی، انوشه انصاری در سحرگاه ۷ مهر ۱۳۸۵ مصادف با ۲۹ سپتامبر ۲۰۰۶ میلادی به همراه پاول وینوگرادف روسی و جفری ویلیامز آمریکایی، دو تن از فضانوردان ساکن ایستگاه، به زمین بازگشت و پس از فرود وی در ۹۰کیلومتری شمال آرکالیک در قزاقستان با استقبال گرم خانوادهاش، ازجمله همسرش حمید و مقامات محلی و مسئولان سازمان فضایی روسیه مواجه شد. وی پس از معاینات پزشکی، با بالگرد برای مراسم خوشآمدگویی به شهر قُستانای (در قزاقستان) منتقل شد.
نشان رسمی پرواز انوشه انصاری مزین به پرچم و نقشه ایران
انوشه انصاری در طول ۹ روز اقامت خود در ایستگاه بینالمللی فضایی مجموعه آزمایشهایی را در زمینه علل کمخونی، تأثیر تغییرات ماهیچهیی بر کمردرد وتأثیر تشعشعات فضایی برروی فضانوردان ساکن در ایستگاه بینالمللی فضایی و گونههای میکروبی که در آن ایستگاه پرورش داده شدهاند به سفارش آژانس فضایی اروپا انجام داد.
استقبال سازمان فضایی ایران از سفر انوشه
سازمان فضایی ایران به عنوان متولی بخش فضا در کشور هم در آستانه سفر انصاری به ایستگاه فضایی ضمن حمایت از فعالیتها و خدمات ارزنده وی در ترویج و توسعه فنآوری فضایی، پرواز وی به ایستگاه بینالمللی به عنوان تنها جایگاه استقرار انسان در فضا را افتخاری غرورآمیز برای تمام ایرانیان توصیف و تصریح کرد: « این زن دانشمند و علاقمند ایرانی با اراده بزرگ و بلند، تلاشی را آغاز کرده است که افقهای جدیدی به روی بشریت خواهد گشود. پرواز ایشان به ایستگاه بینالمللی به عنوان تنها جایگاه استقرار انسان در فضا، افتخاری بس غرورآمیز برای تمام ایرانیان خواهد بود اما نباید تاثیر شگرف خدمات و فعالیتهای ایشان در رونق فعالیتهای فضایی در مقیاس عمومی و در سطح بینالمللی را فراموش کرد.»
به گزارش ایسنا، انوشه انصاری در گفتوگوها و مصاحبههایی که قبل و حین سفر فضایی خود داشت همگان را به حراست از سیارهای که خانه مشترک همه ماست، دعوت کرد و در حالی که برخی رسانههای خبری غربی در تلاش برای پنهان کردن ملیت ایرانی وی بودند، انوشه انصاری سفر خود را افتخاری برای تمامی هموطنانش خواند.
انوشه انصاری در محل مخصوص سرنشین در فضاپیمای سایوز
انوشه انصاری هم مانند سایر گردشگران فضایی در معرض این انتقاد بود که به عنوان یک ثروتمند، پول هنگفتی را صرف یک ماجراجویی شخصی کرده است؛ انوشه که در طول سفر فضایی خود نه به عنوان یک گردشگر که به عنوان یک دانشمند و کیهان نورد ظاهر شده در آستانه سفر فضایی خود در وبلاگش به این انتقادها پاسخ داده است:
پول من از کجا آمده ؟ به شما میگم. از کار سخت از ریسکهایی غیر قابل باور و فداکردن خیلی از چیزها که من و خانوادم برای به دست آوردن هدف مشترکمون از دست دادیم
آیا ما حق داریم با پولی که به سختی به دست آوردیم چنین کنیم ؟ من فکر کنم این اجازه رو داشته باشیم! اما آیا این به معنی اونه که من نسبت به آن چه در جهان اطرافم میگذرد بی تفاوتم و به آنها اهمیت نمیدهم ؟ خب اگر اینطور فکر میکنید، بد نیست بیشتر من را بشناسید و خودتان تصمیم بگیرید.
من مایلم بخشی از طرز تفکرم رو در معرض قضاوت شما قرار بدم. بخشی از نگاه من به زندگی که مربوط به تصمیمگیری برای پولهاتونه. من میخواهم به شما بگم که چطور میتونید برای خرج کردن ثروت خودتون فکر کنید تا مابهازای اون تغییری بزرگ به وجود بیارید. تغییری بزرگ!
بیایید فرض کنیم شما دلتون می خواد به درمان سرطان کمک کنید. آیا شما برای بیمارها دوا میخرید یا مراکزی برای حمایت از بیمارهای سرطانی میسازید؟ آیا این هزینه رو به یک دانشگاه میپردازین تا روی سرطان تحقیق کنند؟ یا اینکه دنبال بزرگترین عامل شکلگیری سرطان هستین و سعی میکنین اون رو ریشهکن کنید؟
3، 2، 1، بزن بریم!
می بینید که راههای زیادی برای مواجهه با این مساله وجود داره و این دست شماست که کدوم راه رو انتخاب کنید. ممکنه راهی رو انتخاب کنید که منجر به کمک به یک گروه کوچک و در یک زمان محدود بشه و یا تصمیم به انجام کاری زمانبرو پرهزینه بگیرید که به شناخت و حل عمومی مشکل سرطان کمک میکنه. من شخصا راه دوم رو که انجام فعالیتهای اساسی برای شناخت و حل ریشهیی مشکله، انتخاب میکنم.
من به بچه های گرسنه غذا نمیدم نه به این دلیل که گرسنگی اونها برام مهم نیست بلکه به این دلیل که غذا دادن به 100، 1000 یا 100 هزار نفر مشکل رو حل نمیکنه. در حالیک ه یکی از ریشههای اصلی گرسنگی به مسائلی مثل خشکسالی و استفاده از روش های غلط کشت و کار بر میگرده و شما میدونید که تحقیقات فضایی چه کمک عظیمی به ایجاد تغییر در شرایط کشت وازبین بردن آفت از محصولات کشاورزی میکنه؟
در راه رسیدن به ایستگاه فضایی بین المللی
دانشمندان فضایی ممکنه متخصص میکروبیولوژی، مهندسی، علوم تغذیه، شیمی، گیاهشناس یا موارد دیگری باشند که با هم همکاری میکنند تا راههایی رو پیدا کنند که به رشد بهتر در زمین و مدار منجر بشه. آنها به دنبال راهی هستند تا بتونند مواد خام قابل بازیافت رو برای استفاده در زمین یا ماه و یا سایر سیارات به دست بیارند و به راه حلهایی برای حفظ محیط زیستمون برسند.
من امیدوارم بتونم مردم بیشتری رو تشویق کنم تا وارد این شاخههای علمی شده و راه هایی رو پیدا کنند تا محصولات رو از خطر نابودی محافظت کنند و راههای بهتری رو پیدا کنند که مردم هیچوقت گرسنه نباشند.
در عین حال ممکنه شما هم با من هم عقیده باشید که بخشی از گرسنگی به دلیل وقوع جنگهاست. من علاوه بر این فکر میکنم بسیاری از مردم به گرسنگی دچار میشوند نه تنها برای اینکه کمبود غذا یا کمکهای بینالمللی برای آنها وجود داره بلکه به این دلیل که سیستمهای مناسب و درستی برای رسوندن غذا به دست بچههای گرسنه وجود نداره.
استقبال ساکنان ایستگاه از فضانوردان در بدو ورود
تنها راهی که برای حل این مشکل وجود داره اینه که آموزش کاملی برای جوانها مهیا کنیم تا به متفکرین آزاد اندیشی تبدیل شده، که اصول و استانداردهای اخلاقی اونها رو دیگران ننوشته اند و مردمانی هستند که موقعی که نیاز به تغییر رو احساس میکنند، برای انجام دادن این تغییرات اساسی آماده هستند و این پیامیه که من قصد دارم به گوش مردم جهان برسونم.
من از بنیادها و موسساتی مثل X-Prize و ASHOKA حمایت میکنم به این دلیل که آنها به دنبال تغییرات کوچک در جوامع کوچک نیستند بلکه آنها در پی ایجاد تغییراتی بزرگ در جهان و ساختن محلی بهتر برای زندگی مردمند.
بهای یک رویا چقدر است...؟ برای من گذاشتن پول و تمام زندگیام در جایی که لازم است.»
انوشه انصاری با پیراهنی مزین به پرچم ایران
انوشه انصاری، نمادی راستین از اراده سترگ ایرانی توانست با سفر به تنها جایگاه استقرار انسان در فضا علاوه بر تحقق رویای سالهای کودکی و نوجوانی خود و ثبت جایگاهی در خور ایران در تاریخ کیهاننوردی به نمادی از تلاش و پایداری در راه اهداف بزرگ تبدیل شود، اگر چه نباید تاثیر شگرف خدمات و فعالیتهای وی را در رونق فعالیتهای فضایی در مقیاس عمومی در سطح بینالمللی فراموش کرد.
امید میرود چنین حرکتهای پیشتازانهای در زمینه گسترش علوم، انگیزهای برای نخبگان و اندیشمندان جوان باشد تا روند امیدبخش حرکتشان در عرصه علم و فنآوریهای نوین در مقطع کنونی را که به حق رنسانسی در تاریخ تحولات علمی کشور لقب گرفته با اراده و تلاشی دوچندان دنبال کنند.
تصاویری از انوشه انصاری در ادامه نوشتار ثبت دامنه
ادامه مطلب |
نویسنده: پیمان کیان.
׀ تاریخ: برچسب:انوشه انصاری,فضا ,دانشمند و کیهان نورد,سازمان فضایی ایران, ایستگاه بینالمللی فضایی,, ׀ موضوع: <-CategoryName->
׀
|
سازمان ملی هوا-فضای آمریکا، ناسا، اعلام کرده است که دانشمندان آن اکنون با قاطعیت نتیجه گرفته اند که فضاپیمای وویجر۱ منظومه شمسی را ترک کرده است.
به این ترتیب سفری که ۳۶ سال پیش برای بررسی سیارات شروع شد حالا وارد مرحله تازه ای شده است.این سفینه حاوی صفحه ای طلایی با اطلاعاتی از تمدن زمینی است.محققان ناسا می گویند وویجر۱ اکنون در فضای میان ستارگان و در فاصله ۱۹ میلیارد کیلومتری از خورشید شناور است و تا چهل هزار سال دیگر به هیچ ستاره ای نزدیک نخواهد شد.دون گارنت، از محققان ناسا با اشاره به ارتباط رادیویی با وویجر ۱ می گوید: " برای اولین بار است که صدای میان ستارگان را ضبط کرده ایم."وویجر۱ پنجم سپتامبر ۱۹۷۷ پرتاب شد.
هدف اولیه این فضاپیما مانند دیگر کاوشگر ناسا که وویجر ۲ نام دارد، مطالعه سیاره های مشتری، کیوان، اورانوس و نپتون بود، ماموریتی که در سال ۱۹۸۹ کامل شد.دو وویجر بعد از آن به سمت اعماق فضا تغییر مسیر دادند.
وقتی وویجر در سال ۱۹۹۰ با نگاهی به عقب از زمین عکس گرفت، یک نقطه آبی رنگ می دید.به گفته دانشمندان، این کاوشگر احتمالا دیگر زمین را نمی بیند اما همچنان با امواج رادیویی با زمین در تماس است، تماسی که دانشمندان انتظار دارند تا ده سال دیگر ادامه یابد. ثبت دامنه
|
نویسنده: پیمان کیان.
׀ تاریخ: برچسب:سازمان ملی هوا-فضای آمریکا,فضاپیمای وویجر۱,منظومه شمسی,کاوشگر ناسا ,وویجر ۲ ,اعماق فضا ,, ׀ موضوع: <-CategoryName->
׀
|
اخترشناسان با استفاده از آرایه تلسکوپ اسپکتروسکوپی هسته ای (NuSTAR) موفق به شناسایی 10 ابر سیاهچاله جدید در کهکشان های دور دست شدند.
به گزارش سرویس علمی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، فضاپیمای شکارچی سیاهچاله های ناسا موسوم به NuSTAR موفق به شناسایی نخستین مجموعه از ابر سیاهچالهها شد.
این 10 ابر سیاهچاله مجموعهای از صدها سیاهچالهای مورد انتظاری هستند که ظرف دو سال آینده با کمک این تلسکوپ شناسایی خواهند شد.
سیاهچالههای جدید با دیسک های ضخیمی از گازها احاطه شده و در قلب کهکشان های دور در فاصله بین 0.3 و 11.4 میلیارد سال نوری از زمین واقع شده اند.
«دیوید الکساندر» از اعضای تیم NuSTAR در دپارتمان فیزیک دانشگاه دورهام انگلیس تأکید میکند: در این مطالعه هدف های شناخته شده ای را مورد بررسی قرار داده و موفق به کشف سیاهچاله ها در اطراف تصاویر شدیم.
با شناسایی 10 ابر سیاهچاله جدید، محققان داده های قبلی رصدخانه اشعه ایکس چاندرا و ماهواره نیوتن-XMM آژانس فضایی اروپا که از نور اشعه ایکس استفاده میکنند را مورد بررسی مجدد قرار دادند.
نتایج بررسی ها نشان میدهد که این ابر سیاهچاله ها پیش از این کشف شده بودند، اما تنها با تمرکز بالاترین انرژی نور اشعه ایکس توسط تلسکوپ NuSTAR امکان شناسایی دقیق این ابرسیاهچاله ها امکانپذیر شد.
محققان قصد دارند با بررسی صدها تصویر تهیه شده توسط این تلسکوپ، تعداد بیشتری سیاهچاله را شناسایی کنند؛ همچنین با ترکیب رصدها در طیف اشعه ایکس، امکان رمزگشایی از اسرار سیاهچاله ها از جمله تعداد واقعی آنها فراهم می شود.
نتایج این مطالعه در مجله Astrophysical منتشر شده است. ثبت دامنه
|
نویسنده: پیمان کیان.
׀ تاریخ: برچسب: تلسکوپ اسپکتروسکوپی هسته ای (NuSTAR),سیاهچاله ,کهکشان های دور ,فضاپیمای شکارچی سیاهچاله ها,Astrophysical ,, ׀ موضوع: <-CategoryName->
׀
|
اینشتین یک بار گفته بود، اگر نظریه ای نتواند تصویری فیزیکی ارائه دهد که حتی یک کودک نیز آن را بفهمد، احتمالا بلااستفاده است. خوشبختانه در پس نظریه ریسمانها تصویر فیزیکی ساده ای قرار دارد، تصویری براساس مفهوم موسیقی.
براساس نظریه ریسمان ها، اگر یک ابر میکروسکوپ داشته باشیم و بتوانیم به دقت به قلب یک الکترون بنگریم، یک ذره نقطه ای، بلکه ریسمانی مرتعش را مشاهده خواهیم کرد. ( این ریسمان بسیار کوچک است، به اندازه طول پلانک برابر با ۳۳- ^۱۰ سانتی متر، میلیاردها بار کوچکتر از یک پروتون، بنابراین توان ذرات زیراتمی بصورت نقطه ای دیده می شوند. ) اگر بخواهیم این ریسمان را به ارتعاش در آوریم، صدای تغییر خواهد کرد؛ مثلا الکترون ممکن است به یک نوترینو تبدیل شود. و اگر دوباره آن را به ارتعاش در آوریم، ممکن است به یک کوارک تبدیل می شود. در حقیقت اگر ریسمان را با شدت های مختلف به لرزه در آوریم، می توانیم آن را به هر کدام از ذرات زیر اتمی شناخته شده تبدیل کینم. به این ترتیب نظریه ریسمان ها می تواند به راحتی این موضوع را توضیح دهد که چرا تعداد ذرات زیر اتمی تا به این حد زیاد است.
آنها چیزی نیستند جز نت های متفاوتی که می توان بر روی ابر ریسمان نواخت. در حقیقت تمام زیر ذرات موجود در جهان را می توان بصورت ارتعاشات یک ریسمان نشان داد که « هارمونی » های ریسمان همان قوانین فیزیک هستند.
ریسمان ها را می توان از طریق شکافتن و دوباره پیوند خوردن با یکدیگر برهم کنش داشته باشند. این ها همان برهم کنش هایی هستند که بین الکترون ها و پروتون ها در اتم شاهد آن هستیم. به این ترتیب، با کمک نظریه ریسمان ها می توانیم تمام قوانین فیزیک هسته ای و اتمی را ایجاد کنیم. « آهنگ » هایی را که می توان برای ریسمان ها نوشت، به قوانین شیمی مربوط می شوند. اکنون می توان جهان را به شکل سمفونی عظیمی از ریسمان ها تعبیر کرد. نظریه ریسمان ها، علاوه بر اینکه ذرات نظریه کوانتوم را بصورت نت های موسیقی جهان معرفی می کند، قادر است نظریه نسبیت اینشتین را نیز توضیح دهد. پایین ترین ارتعاش ریسمان، یعنی ذره اسپین- ۲ با جرم صفر، را می توان بصورت گراویتون ( کوانتوم گرانش ) تفسیر کرد. اگر برهم کنش این گراویتون ها را محاسبه کنیم، می توانیم به دقت نظریه قدیمی گرانش اینشتین را به شکل کوانتومی آن، بدست آوریم.
وقتی ریسمانی حرکت می کند، یا پاره می شد، یا مجددا ترمیم می شود، محدودیت های زیادی را روی فضا- زمان اعمال می کند. با تحلیل و بررسی مجدد این محدودیت ها، دوباره به نظریه قدیمی نسبیت عام اینشتین خواهیم رسید. بنابراین نظریه ریسمان ها به سادگی نظریه اینشتین را، بدون نیاز به هیچ کار اضافی، توضیح می دهد. ادروار ویتن گفته است که حتی اگر اینشتین هم نسبیت را کشف نکرده بود، نسبیت می توانست بعنوان محصول ثانویه نظریه ریسمان ها کشف شود.
زیبایی نظریه ریسمان آن است که می توان آن را به موسیقی تشبیه کرد. موسیقی، استعاره ای است که از طریق آن طبیعت جهان را می فهمیم، هم در سطوح زیر اتمی و هم در سطوح کیهانی. اینشتین عقیده داشت که تحقیقات او در مورد نظریه میدان یکپارچه، سرانجام به او این امکان را می دهد که « ذهن خدا را بخواند.» اگر نظریه ریسمان درست باشد، می بینیم که ذهن خدا بیانگر موسیقی کیهانی است که در فرا فضای ده بعدی طنین انداخته است.
Copyright 2003 - 2013 © Hupaa ثبت دامنه
|
نویسنده: پیمان کیان.
׀ تاریخ: برچسب:اینشتین,ابر میکروسکوپ,الکترون,نوترینو ,هارمونی,نظریه ریسمان,, ׀ موضوع: <-CategoryName->
׀
|
مشارکت ایران در طرح ابر برخورد دهنده هادرونی (LHC) فقط در حضور پژوهشگران ایرانی در سرن نیست؛ بلکه ایران در ساخت و تکمیل این بزرگترین آزمایشگاه تاریخ بشر مشارکت نیز داشته است. LHC از چهار آشکار ساز اصلی برای مطالعه برخورد ذرات با هم استفاده میکند.
ایران در اولین مرحله ساخت بخشی از سیستم نگهدارنده و پوشش حفاظتی آشکار ساز (Compact Muon Solenoid) CMS را بر عده داشته است. این نگهدارنده که برای سادگی آن را میز مینامند در اصل دستگاهی مکانیکی با دقت بسیار بالاست که توانایی حمل و جابجایی قطعاتی با وزن ۲۰۰ تا ۳۰۰ تن و دقت حرکت میلیمتری را دارد. این میز و پوسته محافظ آشکارساز که به آن FCS میگویند زیر نظر مهندسان ناظر سرن و متخصصان ایرانی در شرکت هپکو ساخته شد و هم اکنون بخشی از آشکار ساز CMS در LHC است.
علاوه بر این، پروژه تور(Grid) نیز یکی دیگر از زمینههای همکاری ایران با سرن است. پروژه تور یک سرویس نرم افزاری برای به اشتراک گذاشتن توان محاسباتی و فضای ذخیره دادهها بین کامپیوترهای متصل به اینترنت است و هدف آن ایجاد یک شبکه بزرگ جهانی محاسباتی و اطلاعاتی است که توان محاسباتی آن حتی با پرقدرتترین سوپر کامپیوترهای امروزی نیز قابل قیاس نیست چون حتی خود آن سوپر کامپیوترها هم میتوانند بخشی از تور باشند. پروژه تور یکی از طرحهای پژوهشی ملی ایران هم هست که رهبری آن را پژوهشگاه دانشهای بنیادی بر عهده دارد.
زمینه دیگر همکاری ایران و سرن، همکاری در طراحی و ساخت نسل بعدی آشکارساز CMS است. در این همکاری که تداوم آن به دلیل تحریمها و همچنین کمبود بودجه بطور جدی با مشکلاتی روبرو شده است، قرار است ایران با مشارکت دیگر کشورهای اروپایی آشکارساز CMS را برای اهداف جدید ارتقا ببخشند.
البته این همکاریها به غیر از همکاریهای تئوریک و محاسباتی و شبیهسازیها بین دانشگاههای ایران و سرن است که هنوز مانعی در راه آنها بوجود نیامدهاست.
BBC NEWS
ثبت دامنه
|
نویسنده: پیمان کیان.
׀ تاریخ: برچسب:همکاری ایران و سرن,پروژه تور(Grid) , آشکارساز CMS,ابر برخورد دهنده هادرونی (LHC) ,پژوهشگران ایرانی,, ׀ موضوع: <-CategoryName->
׀
|
مطالعه جدید دانشمندان نشان میدهد تمامی حیات بر روی مریخ و نه زمین، آغاز شده است.
به گزارش سرویس علمی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، بر اساس این تحقیق، عنصری که تصور میشود در منشا حیات اساسی بوده، فقط بر روی سطح سیاره سرخ وجود داشته است. پروفسور استیون بنر، ژئوشیمیدان موسسه علم و فناوری فلوریدا، مدعی است "بذرهای" حیات احتمالا در شهابسنگهایی وجود داشتهاند که توسط برخورد یا فورانهای آتشفشانی از مریخ جدا شدند و به زمین رسیدند. به عنوان مدرک، این دانشمند به شکل معدنی اکسیدشده عنصر مولیبدنوم اشاره میکند که تصور میشود، کاتالیزوری بوده که به تبدیل شدن و توسعه مولکولهای آلی به نخستین ساختارهای زنده کمک کرده است. علاوه بر این، مطالعه وی حاکی از آن است شرایطی که برای منشا حیات مساعد هستند، هنوز هم بر روی سیاره سرخ وجود داشته باشد.
به گفته بنر، فقط هنگامی که مولیبدنوم تا حد زیادی اکسید میشود، قادر به اثرگذاری بر روی چگونگی شکلگیری حیات آغازین بوده است.
این شکل از مولیبدنوم نمیتوانسته بر روی زمین و زمانی که حیات ابتدایی آغاز شده، وجود داشته باشد، زیرا سه میلیارد سال پیش سطح زمین دارای اکسیژن اندکی بوده اما مریخ مملو از این گاز بوده است.
این موضوع شاهد دیگری بر این واقعیت است که حیات احتمالا بر روی شهابسنگهای مریخی به زمین وارد شد و این که منشا آن زمین نیست. پروفسور بنر با مطرحکردن ادعایش، با دو تناقض روبهرو میشود که امکان درک چگونگی آغاز حیات بر روی زمین را دشوار کردهاند.
نخستین تناقض به گفته وی، "تناقض قیر" نام دارد که بر اساس آن، تمامی اشیای زنده از مواد آلی ساخته شدهاند اما چنانچه گرما یا نور به مولکولهای آلی افزوده و به حال خود رها شوند، حیات را خلق نمیکنند، بلکه، تبدیل به مولفهای مانند قیر، نفت یا آسفالت خواهند شد.
به ادعای بنر، عناصر خاصی قادرند گرایش مواد آلی را برای تبدیل به قیر، به ویژه بور و مولیبدنوم، کنترل کنند، بنابراین وی معتقد است مواد معدنی حاوی هر دوی این مواد برای شروع حیات آغازین اساسی بودهاند.
تحلیل اخیر از یک شهابسنگ مریخی نشان داده که بور بر روی مریخ وجود داشته و بنر مدعی است شکل اکسیدشده مولیبدنوم نیز در آن جا وجود داشته است.
تناقض دوم این است که حیات برای آغاز بر روی زمین ابتدایی جنگیده است، زیرا به نظر میرسد در آن زمان زمین کاملا پوشیده از آب بوده است.
این امر نه تنها مانع از تراکمهای کافی شکلگیری بور شده، بلکه آب برای «آر ان ای» نیز تباهکننده بوده است. دانشمندان معتقدند آر ان ای نخستین مولکول ژنتیکی بوده است.
بنر مدعی است، گرچه بر روی مریخ آب وجود داشته، اما نواحی کوچکتری را در مقایسه با زمین ابتدایی پوشانده است.
چنین شواهدی نشان میدهد تمامی انسانها مریخی هستند و این که حیات بر روی مریخ شروع شد و سپس به زمین آمد.
این دانشمند یافتههای خود را در اجماع ژئوشیمیدانها در نشست سالانه Goldschmidt ارائه خواهد داد. ثبت دامنه
|
نویسنده: پیمان کیان.
׀ تاریخ: برچسب:منشأ حیات مریخ بوده است نه زمین!,عنصر منشا حیات,مولیبدنوم,حیات آغازین,بور,شروع حیات,Goldschmidt ,, ׀ موضوع: <-CategoryName->
׀
|
طی دهه آینده، یکی از بزرگترین تلسکوپهای ساخته دست بشر، گذشته پیش از این نادیدنی جهان را برای انسان آشکار خواهد کرد.
محمود حاجزمان: تلسکوپ غولآسای ماژلان (GMT) یکی از بزرگترین تلسکوپهایی خواهد بود که تا کنون به دست بشر ساخته شده است. به کمک این تلسکوپ دانشمندان قادر خواهند بود تا قلمروهای دوردست کیهان را با جزئیاتی باور نکردنی مشاهده کنند. این تلسکوپ دوردستترین نقاط کیهان را با تفکیکی 10 برابر بیشتر از تلسکوپ فضایی هابل به تصویر میکشد، و همچنین قادر است تا طیف این اجرام دوردست را نیز اندازهگیری نماید. تلسکوپ GMT که در صحرای آتاکامای شیلی واقع شده است، طی 10 سال آینده تکمیل خواهد شد و ساخت آن نیازمند صرف دقت و مراقبت فوقالعادهای است.
هفت «آینه بینقص» به قطر 8.4 متر که هر کدام از 20 تن شیشه تشکیل شده است، در سازهای به ارتفاع یک ساختمان 22 طبقه در کنار یکدیگر قرار خواهند گرفت و تلسکوپی به قطر معادل 24.5 متر را پدید خواهند آورد. کیفیت هر کدام از آیینهها و واسنجی (کالیبراسیون) هر یک از آنها بیاندازه مهم و چالش برانگیز است. دکتر پات مککارتی، سرپرست اجرایی پروژه GMT میگوید: «ما باید این ابزارهای اپتیکی را با دقتی بینظیر بسازیم تا وقتی نوری که 5 تا 10 میلیارد سال در راه بوده است به این تلسکوپ رسید؛ اطلاعاتی را که برای چنین فاصله طولانی در راه بودهاند از دست ندهیم.»
گروه GMT میدانند که این تلسکوپ ارزش خود را اثبات خواهد کرد. دکتر وندی فریدمن، رئیس پروژه GMT پیشبینی میکند: «ما مستقیما شاهد شکلگیری نخستین کهکشانها، شکلگیری نخستین ابر نواخترها، شکلگیر نخستین سیاهچالهها، و نحوه ایجاد جهانی که در آن زندگی میکنیم خواهیم بود.»
منبع: 2001-2013 Parssky
ثبت دامنه
|
نویسنده: پیمان کیان.
׀ تاریخ: برچسب:تلسکوپ غولآسای ماژلان (GMT),قلمروهای دوردست کیهان,صحرای آتاکامای شیلی ,, ׀ موضوع: <-CategoryName->
׀
|
استفان هاوکینگ در حال انتشار کتابی است که دیدگاهای جالبی را در خصوص زندگیاش مطرح میکند.
به گزارش سرویس علمی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، این کتاب که «تاریچه مختصر من» نام دارد، نخستین اثری است که هاوکینگ با استفاده از فناوریهای جدید به تنهایی نوشته است.این فیزیکدان که از بیماری نورونهای حرکتی رنج میبرد، یکی از معروفترین دانشمندان جهان و نویسندهای بسیار موفق است.
بیش از 10 میلیون نسخه از «تاریخچه مختصر زمان» هاوکینگ فروش رفته و این اثر به 40 زبان زنده دنیا ترجمه شده است.ناشران معتقدند «تاریخچه مختصر من» شخصیترین کتاب وی تاکنون است و با این موضوع سر و کار دارد که چگونه «تاریخچه مختصر زمان» پا به عرصه وجود گذاشت.
این کتاب همچنین جزئیاتی را در خصوص کودکی وی در لندن پس از جنگ، سالهای حضور در هاروارد و کمبریج، گسترش بیماریاش، ازدواجها، خانواده و احساسات فکریاش ارائه میدهد.
هاوکینگ در طول جنگ جهانی دوم در آکسفورد متولد شد و والدینش فرانک و ایزابل نام داشتند.
وی به مدت 30 سال استاد ریاضیات در دانشگاه کمبریج بوده و کتابهای پرفروش بسیاری را در زمینه کیهانشناسی به رشته تحریر درآورده است. در سن 21 سالگی، پزشکان تشخیص دادند که این دانشمند مبتلا به بیماری ALS است. در سال 1995، ازدواج وی با همسر اولش، جین، خاتمه یافت و با پرستارش الن میسون ازدواج کرد. کتاب «تاریخچه مختصر من» که با تصاویری از زندگی هاوکینگ مزین شده در 12 سپتامبر سال 2013 منتشر خواهد شد. ثبت دامنه
|
نویسنده: پیمان کیان.
׀ تاریخ: برچسب:استفان هاوکینگ,بیماری نورونهای حرکتی,تاریخچه مختصر زمان,هاروارد,کمبریج,کیهانشناسی ,بیماری ALS,, ׀ موضوع: <-CategoryName->
׀
|
تحقیقات جدید نشان میدهد ذخایر طلای کائنات احتمالا از برخورد کیهانی بین ستارگان مرده ابر پرجرم ایجاد شدهاند.
به گزارش سرویس علمی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، طلا مانند سایر عناصر سبک از جمله کربن و آهن در ستارههای شکل نگرفته و منشأ آن در جهان همچنان مرموز باقی مانده است. مطالعه جدید این فرضیه را مطرح میکند که برخورد دو ستاره نوترونی - هسته فوقالعاده متراکم ستارگان منفجر شده - میتواند عامل شکلگیری این فلز گرانبها باشد.محققان مرکز اخترفیزیک هاروارد- اسمیت سونیان در اوایل ماه ژوئن (خرداد ماه) با استفاده از فضاپیمای مدارگرد زمین سوئیفت، انفجار کوتاه پرتو گاما بعنوان طبقهای از درخشانترین انفجارهای شناخته شده در کائنات را مورد بررسی قرار دادند.
انفجار پرتو گاما GRB 130603B که در فاصله 3.9 میلیارد سال نوری با زمین واقع شده بود، کمتر از دو دهم ثانیه بطول انجامید؛ پس از این انفجار دانشمندان متوجه درخششی شدند که بتدریج تحت تأثیر نور مادون قرمز محو شد.
دانشمندان معتقدند که این درخشش فوقالعاده ناشی از عناصر رادیواکتیو عجیبی است که توسط مواد غنی از نوترون و از طریق برخورد ستارهای نوترونی به فضا پرتاب شدهاند.
«ادو برگر» سرپرست تیم تحقیقاتی هاروارد- اسمیت سونیان تأکید میکند: طلا فلز نسبتا کمیابی بر روی زمین و حتی در کائنات محسوب میشود؛ تخمین زده میشود که انفجار پرتو گاما حدود یک صدم جرم خورشید را به فضا پرتاب کرده باشد که برخی از این مواد احتمالا طلا هستند و مقدار طلای تولید شده در طی ادغام ستاره نوترونی معادل جرم 10 قمر باشد.
نتایج این مطالعه در مجله Astrophysical Journal Letters منتشر شده است. ثبت دامنه
|
نویسنده: پیمان کیان.
׀ تاریخ: برچسب:طلا ,ستارگان,عناصر ,انفجار پرتو گاما GRB 130603B , رادیواکتیو , خورشید ,ذخائر طلای زمین,, ׀ موضوع: <-CategoryName->
׀
|
محققان موفق به تولید نقاط کوانتومی ارزان قیمت و زیستسازگاری برای ساخت دیودهای نشر نور آلی (OLEDs) شدهاند.به گزارش سرویس علمی ایسنا، دیودهای نشر نور آلی (OLEDs) ادواتی زیست سازگار هستند که کارایی بالایی نیز دارند. البته در مقایسه به LEDها هنوز کارایی این دیودها پایین است، با این حال از آنها میتوان در حوزههای مختلف استفاده کرد. از OLEDs میتوان در سطوح انعطافپذیر استفاده کرد، بنابراین از آنها میتوان در تولید لامپها و تلویزیونهایی با قابلیت تاشدن استفاده کرد.یکی از حوزههای نوظهور در این بخش این است که OLED را با نقاط کوانتومی معدنی ترکیب کرد. نقاط کوانتومی بلورهای نیمههادی هستند که به صورت مستقل نور نشر میکنند. به این سیستمهای OLED هیبریدی یا QD-LEDs گفته میشود. با این ترکیب میتوان کارایی دیودها را افزایش داد و همچنین رنگهایی را که میتوان با آنها تولید کرد، افزایش داد. اما تولید تجاری این محصولات بسیار دشوار و پرهزینه است.محققان دانشگاه لوئیسویل برای تولید ارزان و ساده این OLEDs نقاط کوانتومی را اصلاح کردند. این گروه در کنفرانس لیزری و اپتوالکترو که در سنخوزه برگزار شد، امکان تجاریسازی این سیستم را اعلام کردند.محققان این پروژه برای وارد کردن نقاط کوانتومی ارزان قیمت به ادوات هیبریدی از چاپ جوهرافشان استفاده کردند. آنها با این روش نقاط کوانتومی را روی OLED اسپری کردند، این کار با دقت بالایی انجام میشود. گروههای تحقیقاتی دیگر از روش چاپ جوهرافشان برای کارهای تحقیقاتی استفاده کردند، اما این گروه درصدد استفاده تجاری و تولید انبوه با این روش هستند. آنها معتقدند که این روش موجب کاهش هزینه تولید میشود. محققان این پروژه در حال حاضر روی تولید نمونههای کوچکی در ابعاد یک در یک اینچ هستند. آنها معتقدند که این روش را میتوان روی نمونههای 6 در 6 اینچ اعمال کرد.این گروه تحقیقاتی برای این که بتوانند OLED را به سوی تجاری شدن و استفاده در ادوات مختلف سوق دهند، به تولید نقاط کوانتومی زیستسازگار ارزان قیمت پرداختند. آنها ارتباطی میان OLED و نقاط کوانتومی ایجاد کردند که با این کار کارایی سیستم افزایش مییابد، به طوری که نور بیشتری در طیف طول موج مرئی تولید میکند.از دیگر مزایای این سیستم جدید میتوان افزایش تعداد رنگهای تولید شده، امکان اعمال روی سطوح انعطافپذیر و استفاده از مواد با سمیت کمتر اشاره کرد.نتایج این پژوهش در قالب مقالهای تحت عنوان Printed Hybrid Quantum Dot Light-Emitting Diodes For Lighting Applications در کنفرانس لیزری و اپتوالکترو ارائه شده است.
ثبت دامنه
|
نویسنده: پیمان کیان.
׀ تاریخ: برچسب:نقاط کوانتومی,دیودهای نشر نور آلی,LEDها,اپتوالکترو,, ׀ موضوع: <-CategoryName->
׀
|
تیمی از دانشمندان رصدخانه کک در هاوایی یکی از تناقضات حیاتی در نظریه بیگبنگ را حل کردهاند.به گزارش سرویس علمی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، این محققان در واقع، دادههای مشاهدهشده را با مدلهای نظری کنونی از چگونگی تولد جهان در 13.8 میلیارد سال قبل، آشتی دادند.یکی از بزرگترین تناقضها بین مدل نظری و مشاهدات واقعی از جهان شامل حضور ایزوتوپهای لیتیم بود.مطابق نظریه nucleosynthesis بیگبنگ، عناصر سبکی مانند هلیم، دوتریوم و لیتیم در اولین لحظات داغ هستی جهان شکل گرفتهاند، اما سطوح واقعی لیتیم در جهان بسیار متفاوت از مدل پیشنهادی است.با مطالعه قدیمیترین ستارگان کهشکان راه شیری، به نظر میرسید که در مقایسه با آنچه نظریه مزبور درباره بیگبنگ ارائه داده بود، 200 برابر ایزوتوپ Li-6 بیشترو همچنین بیش از پنج برابر Li-7 کمتری وجود داشت، اما بر اساس تحقیقات کارین لیند از دانشگاه کمبریج، این دادهها تا حدودی دقیق نیستند.شناسایی Li-6 دشواتر است و آپگرید سال 2004 رصدخانه کک به لیند و تیمش امکان مشاهده این ایزوتوپ با جزئیات بیشتر را در مقایسه با قبل فراهم کرد. رصدخانه کک میزبان بزرگترین تلسکوپهای جهان است.این دانشمندان دریافتند کیفیت پایین مشاهده به همراه سادهانگاریها در تحلیل، منجر به خوانش اشتباه سطوح لیتیم در دادههای پیشین شده است.با استفاده از فیزیک پیشرفتهتر و ابررایانههای قدرتمندتر، دانشمندان توانستند تعصبهای نظاممندی که در مدلبندی سنتی وجود داشت و منجر به تشخیص هویتهای اشتباه ایزوتوپ Li-6/Li-7 شده بود، را برطرف کنند.مشاهدات تیم تحقیقاتی از سطوح لیتیم بیشتر با پیشبینیهای نظریه بیگبنگ همخوانی دارد.جزئیات این کشف در مجله Astronomy and Astrophysics منتشر شد.
ثبت دامنه
|
نویسنده: پیمان کیان.
׀ تاریخ: برچسب:نظریه بیگبنگ , تناقضات حیاتی, تولد جهان ,ایزوتوپهای لیتیم,ایزوتوپ Li-6 ,تناقضات حیاتی,, ׀ موضوع: <-CategoryName->
׀
|
نخستین زنی که به فضا سفر کرده اکنون از قصد خود برای سفر به مریخ خبر داده، حتی اگر هیچگاه نتواند دوباره به زمین بازگردد.به گزارش سرویس علمی خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، والنتینا ترشکووای 76 ساله اظهار کرد: مریخ سیاره مورد علاقه وی بوده و رویای سفر به آن را دارد.این فضانورد روس گفت: ما محدودیتهای انسان را میشناسیم و برای ما این مساله مانند یک رویا باقی مانده است. به احتمال زیاد اولین سفر بدون بازگشت خواهد بود اما من برای آن آمادهام.ترشکووا که در سن 26 سالگی پس از انجام یک سفر فضایی تک نفره به یک قهرمان بینالمللی تبدیل شده بود، اظهار کرد که بخشی از گروهی بوده که امکان سفر به سیاره سرخ را بررسی میکردند.این کارگر سابق کارخانه نساجی، ماموریت فضایی خود را در سال 1963 در فضاپیمای ووستوک VI انجام داد.
وی یک زمانی که در یک برنامه فضانوردی در مسکو استخدام شد، یک چترباز آماتور بود.او به همراه سه زن دیگر به عنوان بخشی از پروژه کروشف برای اعزام اولین زن به فضا از اتحاد جماهیر شوروی آموزش دیده بود. اما ترشکووا تنها زنی بود که این ماموریت را به پایان رساند.
وی به همین دلیل عنوان قهرمان اتحاد شوروی را به دست آورد.در طول این ماموریت سه روزه، ترشکووا 48 بار زمین را دور زده و در آن زمان رکورد جدید تکمیل بیشترین مدار در کوتاهترین زمان را ثبت کرد.پرواز وی یک پروگاندای بزرگ برای اتحاد جماهیر شووری بود. ترشکووا بعدها مدال طلای صلح را برای نقش خود به عنوان سخنگوی اتحاد جماهیر شوروی از سازمان ملل دریافت کرد.در روز 16 ژوئن(26 خرداد)، روسیه پنجاهمین سالگرد پرواز تاریخی ترشکووا را جشن خواهد گرفت.محققان پیشبینی کردهاند که فضانوردان در مسیر سفر به مریخ در معرض بمباران تابشهای کیهانی برابر با هفتهای یکبار سیتی اسکن کامل بدن در طول یکسال قرار خواهند گرفت.این دوز برای افزایش خطر ابتلا به سرطان تا سه درصد در آنها کافی است اما کارشناسان هشدار دادهاند که ابهامات زیادی در مورد تاثیر محیط فضا بر بدن انسان وجود دارد.ناسا قصد دارد یک گروه فضانورد را تا اواسط دهه 2030 به مدار سیاره مریخ بفرستد. سازمانهای خصوصی مانند گروه Inspiration Mars نیز به دنبال داوطلبانی برای اعزام به مریخ هستند.
ثبت دامنه
|
نویسنده: پیمان کیان.
׀ تاریخ: برچسب:والنتینا ترشکووای,فضانورد روس,سیاره سرخ,ماموریت فضایی ,فضاپیمای ووستوک VI , اتحاد شوروی ,Inspiration Mars, تابشهای کیهانی,, ׀ موضوع: <-CategoryName->
׀
|
دانشمندان موفق به طراحی "شنل زمانی" شدهاند که نور را خم و در زمان حفرهای ایجاد میکند تا مانع از شناساییشدن پیغامهای سری به هنگام مخابره میشود.به گزارش سرویس علمی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، این مفهوم میتواند کاربردهای متعددی برای ارسال پیغامهای سری توسط کابلهای فیبر نوری داشته باشد.دستاورد جدید قادر است جریان مداومی از رویدادها را در سرعتهای داده ارتباط از راه دور مخفی کند.محققان از تجهیزی موسوم به تعدیلکنندهها برای ایجاد روزنه در زمان با خمکردن نور، استفاده کردند.گرچه این مفهوم تا شنلهای نامرئی موجود در فیلمهای هاری پاتر فاصله دارد، میتواند کاربردههای عملی برای پنهانکردن پیامها داشته باشد.یک شنل زمانی که رویدادی منفرد را با افزایش و کاهش سرعت بخشهای مختلف یک پرتو نوری، غیرقابل کشف میکرد، 17 ماه پیش توصیف شد.اما این تکنیک رویدادهای منفرد کوتاه را بیش از بازههای 0.00012 ثانیه که برای ارتباطات نوری بیش از اندازه کند است، پنهان میکرد.آندرو واینر و همکارانش از دانشگاه پوردو هماکنون شیوه جایگزینی را طراحی کردهاند که مبتنی بر پدیدهای به نام اثر Talbot است، یعنی زمانی که نوری از خلال یک در جهتهای مختلف سیر میکند.مهندسان دریافتند که این موضوع میتواند داده نوری را از یک گیرنده در سرعتهای داده ارتباطات از راه دور پنهان کند.به گفته واینر، با پیشرفتهای موجود در زمینه متامواد، شنل نامرئی به نقطهای مهم در تحقیقات علمی رسیده است. متاماده به صورت مصنوعی مهندسی میشود و دارای مشخصههای عجیب است.ابزار جدید در سرعتهای داده ارتباطات از راه دور عمل میکند و با استفاده از خود- تصویربرداری موقت از طریق اثر Talbot، داده نوری را از گیرنده پنهان میکند.دانشمندان در این مطالعه 46 درصد کل محور زمانی را پنهان کردند و داده دیجیتالی را با سرعت 12.7 گیاگیابایت در ثانیه مخفی کردند.مخفیکردن زمان شیوهای برای دستکاری تشعشع الکترومغناطیسی در زمان و فضاست، به طوری که مجموعهای از رویدادها از دید افرادی که از یک فاصله درحال مشاهده هستند، پنهان میماند.این مطالعه از علم متامواد استفاده میکند که در آن میتوان نور را مجاب به بروز رفتارهایی کرد که در حالت طبیعی از خود نشان نمیدهد.دانشمندان به دنبال راهکارهایی هستند که از طریق آن میزان زمان پنهانشده را افزایش دهند.شنل زمانی موجب میشود که دادهها ایمنتر شوند زیرا این شیوه سیگنالهای نوری را جدا میکند و به آنها امکان سیرکردن با سرعتهای مختلف پیش از تجمعدوباره را میدهد.این امر موجب میشود که داده در حال مخابره به دشواری قطع شود.در حال حاضر این نگرانی وجود دارد که تروریستها از فناوری مزبور برای به سرقتبردن و ضبط اطلاعات حساس بدون شناساییشدن استفاده کنند.
ثبت دامنه
|
نویسنده: پیمان کیان.
׀ تاریخ: برچسب:شنل زمانی,خمکردن نور,کابلهای فیبر نوری,متامواد,تشعشع الکترومغناطیسی,سیگنالهای نوری,, ׀ موضوع: <-CategoryName->
׀
|
آشکارساز عظیم در زیر یخهای قطب جنوب، نشانههای احتمالی از نخستین نوترینوهای با منشأ خارج از منظومه شمسی را بدست آورده است.به گزارش سرویس فناوری خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، آشکارساز IceCube شامل 86 رشته هرکدام با 60 آشکارساز نوری حساس است که در عمق یخهای قطب جنوب قرار دارد.برخورد نادر نوترینوها با هسته اتمها در عمق یخ باعث تولید تشعشع کوتاهی میشود که توسط آشکارساز قابل مشاهده است و با کمک بیش از پنج هزار آشکارساز، امکان شکار نوترینوهایی که از خارج از منظومه شمسی به زمین میرسند، فراهم میشود.نوترینوها در جو زمین نیز تولید میشوند و آشکارساز IceCube قادر به شکار حدود 100 هزار نوترینو در هر سال است، اما تلاشهای قبلی برای ایزوله کردن نوترینوهای ایجاد شده در فرآیندهای کیهانی دوردست با شکست مواجه شده بودند.در ماه آوریل 2013 میلادی تیم تحقیقاتی این آشکارساز از کشف دو نوترینو با نام مستعار Bert و Ernie خبر دادند که سطح انرژی بالای آنها حکایت از منشأ کیهانی داشت. تاکنون 26 رویداد با انرژی مشابه شناسایی شدهاند که منشأ کیهانی نوترینوها را تأیید میکند.نتایج این مطالعه در سمپوزیوم اخترفیزیک ذرات IceCube در شهر مدیسون ارائه شده است.
ثبت دامنه
|
نویسنده: پیمان کیان.
׀ تاریخ: برچسب:یخهای قطب جنوب,نوترینوها, IceCube ,منظومه شمسی ,2013 ,سمپوزیوم اخترفیزیک ذرات,, ׀ موضوع: <-CategoryName->
׀
|
صفحه قبل 1 2 3 5 ... 23 صفحه بعد
|